Ανω-κάτω έχουν γίνει στοΠΑΣΟΚ, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που φέρουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην υπέγραψε ερώτηση βουλευτών του κόμματος, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 3 Ιουνίου, με θέμα: «Επιτακτικά ερωτήματα για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης και τον μηχανισμό ελέγχων της ΑΑΔΕ».

Το θέμα άνοιξε νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικής γκρίνιας, με την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο να εστιάζεται τόσο στο «γιατί δεν υπέγραψε τη σχετική ερώτηση από την οποία προέκυψε αργότερα το κύκλωμα της ΔΟΥ Χαλκίδας», όσο και από αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» που επιχειρούν να συνδέσουν με το όλο θέμα «τη σύζυγο στελέχους που βρίσκεται στη νομική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία και υπηρετεί μέχρι σήμερα σε νευραλγικά πόστα του προέδρου ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή».

Αυτό είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφού το εν λόγω στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί σήμερα σε νευραλγικό πόστο του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στον Χάρη Δούκα, ενώ οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το εμφανίζουν να ήταν στο παρελθόν συνέταιρος με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, σε γνωστό δικηγορικό γραφείο. Κάπως έτσι τίθεται το ερώτημα «κατά πόσο όλα αυτά τα στοιχεία είναι απλές συμπτώσεις που δεν σχετίζονται με την απουσία της υπογραφής Ανδρουλάκη».

«Λιβελλογραφήματα»

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», που τιτλοφορείται «Πλάτες Ανδρουλάκη στη μαφία της ΑΑΔΕ και στον Πιτσιλή», έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η εφημερίδα "Documento" και ο εκδότης της συνεχίζουν τα λιβελλογραφήματα κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, πιστοί στις “παραδόσεις τους”. Μετά από απόφαση του κ. Ανδρουλάκη, ο διευθυντής  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Κουτσούκος, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του κοινοβουλευτικού τομέα Οικονομικών Πάρι Κουκουλόπουλο, επιμελήθηκαν την τεκμηριωμένη ερώτηση για τον μηχανισμό ελέγχων στην ΑΑΔΕ μετά τις συλλήψεις στη ΔΟΥ Χαλκίδας αποκαλύπτοντας τις προεκτάσεις της υπόθεσης. Είναι ντροπή οι αυθαίρετες, φαντασιόπληκτες και ψευδείς ερμηνείες, πολλώ δε μάλλον η στοχοποίηση ενός δικηγόρου που έχει αγωνιστεί για την ανάδειξη του παρακράτους των υποκλοπών.

Ως εδώ με τα κατ’ εξακολούθηση ψέματα και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρα του κ. Ανδρουλάκη από την εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη. […] Ο καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα συκοφάντης όλων των μέχρι σήμερα προέδρων του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον αναλάβει και άλλη "εργολαβία", απολύτως όμως εμφανή στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Ας μη ματαιοπονεί, θα τον συμβουλεύαμε».

Σχετική ανάρτηση έκανε στα social media και ο αρμόδιος εισηγητής ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος: «Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Documento" εγείρει σειρά ζητημάτων που χρήζουν απάντησης:

1.Ως αρμόδιος εισηγητής ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή οφείλω να ενημερώσω ότι η επίμαχη ερώτησή μας για την ΑΑΔΕ όχι μόνο ήταν σε πλήρη γνώση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και με την προτροπή του, καθώς μετά την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

2.Η ερώτηση κατά πάγια πρακτική τέθηκε υπόψη της ΚΟ και την υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές. Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο δεν συνιστά είδηση, γιατί αυτός είναι ο κανόνας σε όλες τις ερωτήσεις μας για λόγους ευνόητους. Είδηση θα ήταν η υπογραφή του στη συγκεκριμένη ερώτηση και μόνο.

3. Η αντίθεσή μας στις υπερεξουσίες του διοικητή της ΑΑΔΕ είναι θεσμική και όχι προσωπική και τη διατυπώσαμε όταν επί ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε το συγκεκριμένο πλαίσιο. Η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ είναι κατάκτηση για την ελληνική δημοκρατία, αλλά επ’ ουδενί σημαίνει ανεξέλεγκτη λειτουργία. Η προτεραιοποίηση των ελέγχων είναι η καλύτερη απόδειξη για την ορθότητα της θέσης μας όπως προκύπτει από τα γεγονότα.

4. Αποστολή μας δεν είναι η σκανδαλοθηρία, αλλά η υπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων βάσει αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, μας ενδιαφέρουν δύο πράγματα: η ενίσχυση του σκέλους των εσόδων και η πραγματοποίησή τους με κοινωνική δικαιοσύνη».