Τον πρώτο απολογισμό –πριν από την έλευση του Σεπτεμβρίου– σπεύδουν να κάνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές εκλογές, να διορθώσουν λάθη και να ενισχύσουν τα αδύναμα σημεία της προεκλογικής εκστρατείας τους.

Εξάλλου, στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα ανακοινωθούν επισήμως οι υποψηφιότητες και εκεί ο καθένας καλείται να παρουσιάσει τη δική του πλατφόρμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα ∆ιαµαντοπούλου, Χάρης ∆ούκας και Μιχάλης Κατρίνης έχουν συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές που απαιτούνται – κάποιοι μάλιστα εκ αυτών πολύ περισσότερες. Ταυτόχρονα, µε βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις, θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα τηλεοπτικό ντιµπέιτ, πιθανότατα στην ΕΡΤ, µε δημοσιογράφους κοινής αποδοχής.

Σταθερά χαμηλά

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ανθρώπους της ηγετικής ομάδας Ανδρουλάκη μετά τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης που εμφανίζει την κυβέρνηση σε χαμηλότερα ποσοστά, τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στην 5η θέση, αλλά το ΠΑΣΟΚ να παραμένει καθηλωμένο και στάσιμο στο 11%-12% των ευρωεκλογών, χωρίς να καρπώνεται τίποτα από τη φθορά των υπολοίπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να μαζέψει ακόμη περισσότερο τα στεγανά της επικοινωνιακής σύνδεσής του με τα ΜΜΕ, προωθώντας στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και αναδεικνύουν τις θέσεις του.

Μπροστά στον πανικό μιας ήττας και στο σενάριο-στραπάτσο να αναδειχθεί σε αουτσάιντερ και να μη βρεθεί καν στον β’ γύρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει ως προτεραιότητα περιοχές της Αττικής στις οποίες γνωρίζει ότι υπερτερεί η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα –κάτι που θα επιχειρήσει να ανατρέψει με περιοδείες του –, ενώ αντίστοιχη στόχευση υπάρχει και για περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Δεύτερος σταθμός για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η επίσημη εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο, για τον εορτασμό της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και η 88η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ως πρόεδρος του Κινήματος έχει πρωτοβουλία πολιτικών κινήσεων και φυσικά προβολής…

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας συνεχίζει τις περιοδείες του στην επαρχία και το ερχόμενο Σάββατο θα επισκεφθεί τα Τρίκαλα και θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στον Μύλο Ματσόπουλου. Ενα από τα τοπικά στελέχη που επιμελήθηκε τα της επίσκεψης και στηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων είναι και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Τρικκαίων Γιώργος Ηλιάδης.

Το επόμενο διάστημα, μέσω των ομιλιών του, ο κ. Δούκας θα επιχειρήσει να αναδείξει τον στόχο του το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σε κόμμα που θα ακούει και θα συνδιαλέγεται με τοπικές κοινότητες και τα κινήματα πολιτών, με τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση, τις επιστημονικές οργανώσεις, με τους θεσμούς μιας δημοκρατικής και συμμετοχικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, επιζητά ένα νέο ΠΑΣΟΚ που τα όργανά του θα συνεδριάζουν τακτικά και θα παίρνουν αποφάσεις. Γι’ αυτό και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα γίνουν πιο ευέλικτα, ενώ ενεργό ρόλο θα έχουν και οι οργανώσεις ακόμα και μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Το θέλουν… κυβερνών

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος στοχεύει:

-Στην ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής για την παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος, με κεντρικό άξονα την αναγέννηση και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ώστε εντός 6 μηνών να είναι έτοιμα τα 5 πρώτα νομοσχέδια μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

-Στη συνεργασία με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, τους πρώην προέδρους και ειδικούς, για μια πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική και παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε εθνικά και διεθνή φόρα.

Η Αννα Διαμαντοπούλου θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα της κυβερνησιμότητας, χαρακτηριστικό στο οποίο θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψηφίων, και με βασικό σύνθημα «Ξανά μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» θα επιχειρήσει να περάσει στους ψηφοφόρους ότι το κίνημα πρέπει να «πρωταγωνιστεί στην παραγωγή σύγχρονης πολιτικής, οργανωμένο, με θεσμούς και κανόνες, με αξιολόγηση, συμμετοχή και παρέμβαση στο κέντρο και στην περιφέρεια».

Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου συνεχίζει ακάθεκτη τις περιοδείες της και θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι «στόχος της υποψηφιότητάς της είναι να δημιουργηθεί ένα ΠΑΣΟΚ που, με γενναίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, θα γίνει η εναλλακτική κυβερνητική επιλογή που θα φέρει την ελπίδα για μια νέα πορεία της ελληνικής κοινωνίας και θα βάλει και πάλι τη σφραγίδα του στις εξελίξεις». Ο Μιχάλης Κατρίνης κρατά κλειστά τα χαρτιά του…