Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται μπροστά σε μια δίνη εσωστρέφειας που οδηγεί στη διάλυση, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ δεν πάνε πίσω καθώς οι πισώπλατες συντροφικές μαχαιριές των υποψήφιων προέδρων δίνουν και παίρνουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος νιώθει ότι χάνει την ηγεσία του κόμματος, ελπίζει να ενώσει δυνάμεις υπέρ του και να ξυπνήσει αντανακλαστικα με μια μεγαλειώδη φιέστα για την 3η Σεπτεμβρίου, την επέτειο δηλαδή των 50 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκεί ο νυν πρόεδρος θα προσπαθήσει να εμφανιστεί όχι μόνο ο αδιαφιλονίκητος νικητής της επικείμενης εσωκομματικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι θα απευθύνει ένα κάλεσμα ενότητας στην παλαιά φρουρά του κόμματος, με την ελπίδα ότι θα συνασπιστούν πίσω του όλες οι τάσεις. Παράλληλα ο νυν πρόεδρος θα φροντίσει να έχει μια ομάδα χειροκροτητών, κυρίως από την νεολαία του κόμματος, για να εμφανίσει στις κάμερες και στα social media ότι έχει ρεύμα υπέρ του. Άλλωστε λίγες ημέρες μετά, αφού επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες από τα αρμόδια όργανα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι υπηρεσιακός - μεταβατικός πρόεδρος, οπότε δεν θα έχει το προνόμιο να διαφημίζει τη δράση του από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του κόμματος. Ούτε φυσικά θα μπορεί να αξιοποιεί πόρους από το ίδιο το κόμμα για τις προσωπικές του περιοδείες. 

Οι ελπίδες στους πρώην 

Φυσικά ο πανικόβλητος Ανδρουλάκης πρόκειται να εκμεταλλευτεί τα πάντα και τους πάντες με σκοπό να κρατήσει την καρέκλα του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι και θα είναι ομιλητές στην εκδήλωση. Στόχος είναι να εμφανιστούν πλάι του, σε ένα κλίμα ενότητας υποτίθεται για την επέτειο του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο θα αποτελέσει την τέλεια εικόνα για την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και την οποία θα χρησιμοποιήσει το επιτελείο του για να δείξει ότι έχει την εύνοια των δύο πρώην προέδρων. Άλλωστε οι συμβολισμοί μετρούν ιδιαίτερα σε ένα κόμμα με πολλούς πρώην προέδρους και ένα σωρό τάσεις και φράξιες. Φυσικά οι δύο πρώην δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι κανενός υποψηφίου, ιδίως δε στην εκδήλωση των 50 ετών του κόμματος. Ο πολιτικά πνιγμένος Νίκος Ανδρουλάκης από τα μαλλιά του πιάνεται. Αλλά μάλλον είναι αργά για δάκρυα.