Φως σε κάποιες πιο άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, θέλησε να δώσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, στο πάνελ του ACTION 24, με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη. Ανακαλώντας στη μνήμη του διάφορα περιστατικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο γνώρισε το 1977 στα Χανιά -και λίγο αργότερα κάλυπτε το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ-, έκανε αναδρομή στο περιβόητο «νεύμα» του Ανδρέα Παπανδρέου στη σκάλα του αεροπλάνου κατά την επιστροφή του απ' το Χέρφιλντ της Αγγλίας το 1988 και πολλά άλλα. Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια «ξεχασμένη» ιστορία, την οποία και αφηγήθηκε: την προτίμηση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για γίνει ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορία μέχρι ενός σημείου είναι γνωστή: καθώς η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου επιδεινώνονταν, τον Ιανουάριο του 1996 παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, αλλά όχι από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξέλεξε για πρωθυπουργό -όπως ορίζει το Σύνταγμα- τον Κώστα Σημίτη. Όμως οι σχέσεις του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν τεταμένες ήδη από την δεκαετία του 1980, μιας και ο κύριος Σημίτης ως υπουργός Οικονομίας (1985 - 1987) θέλησε να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, πράγμα που ήταν το εντελώς αντίθετο από την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία συνοψίζεται στο γνωστό σύνθημα «Τσοβόλα, δωσ' τα όλα!». Το 1989 μάλιστα, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποφασίσει να διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη, όμως τελικά κατάφεραν να μεταπείσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Κώστας Λαλιώτης. Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε με τίποτα τον Κώστα Σημίτη.

Πώς δεν έγινε ποτέ πρωθυπουργός ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Η αφήγηση της συγκεκριμένης ιστορίας από τον Δημήτρη Καμπουράκη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον: «η περίφημη ιστορία εκείνο το βράδυ που πέθανε, που έγραφε την ομιλία του για το συνέδριο την άλλη ημέρα, που θα επέλεγε μεταξύ στον Σημίτη και τον Άκη. Ήταν ο Χυτήρης εκεί, ο Αθανασάκης, η Δήμητρα, ο Παπανδρέου, οι νοσοκόμες, οι γιατροί του και τα λοιπά. Μόλις πέθανε και άρχισε να ουρλιάζει η Δήμητρα επάνω "πέθανε, πέθανε", πήγε ο Αθανασάκης στο κομπιούτερ και το έσβησε. Προκαλώντας την οργή της Λιάνη». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν η Δήμητρα Λιάνη προτιμούσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο δημοσιογράφος είπε ότι «προτιμούσε προφανώς τον Τσοχατζόπουλο, απ' ό,τι τον Σημίτη. Ενδεχομένως και ο Παπανδρέου να προτιμούσε τον Τσοχατζόπουλο απ' τον Σημίτη. Αλλά δεν ήταν - τον προτιμούσε τον Άκη, γιατί ο Άκης του έλεγε "ναι πρόεδρε". Ό,τι και να γινόταν του έλεγε "ναι πρόεδρε"». Υπάρχει μια ακόμη ιστορία που ενισχύει το «ναι πρόεδρε» του Άκη Τσοχατζόπουλου: όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ρώτησε κάποτε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, «τι ώρα είναι Άκη;», εκείνος αποκρίθηκε «ό,τι ώρα πεις εσύ, πρόεδρε».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε άριστες σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επίσης ξεκάθαρο είναι ότι είχε τις χειρότερες με τον Κώστα Σημίτη. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να κρατήσει κανείς από την συγκεκριμένη ιστορία -εφόσον είναι όπως ακριβώς μεταφέρθηκε-, είναι ότι από την «παρέμβαση» του Νίκου Αθανασάκη δεν έγινε τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -και μοιραία κάποτε πρωθυπουργός- ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Κι αυτό, διότι την κατάληξη την είδαμε μερικά χρόνια αργότερα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, εάν ο Νίκος Αθανασάκης έσβησε την συγκεκριμένη ομιλία επί σκοπώ, ή κατά λάθος - μιας και σε μια άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας, η διαγραφή έγινε επάνω στην προσπάθειά του να αποθηκεύσει τη συγκεκριμένη ομιλία. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι η συγκεκριμένη διαγραφή, υπήρξε σωτήρια για την Ελλάδα.

Η δήλωση του Δημήτρη Καμπουράκη

Νίκος Υποφάντης: «Φεύγοντας, γιατί δεν έδωσε "το δαχτυλίδι"; Γιατί το κράτησε για εκείνον; Δεν μπορούσε να το δώσει;»

Δημήτρης Καμπουράκης: «Κατ' αρχήν, όταν πέθανε ο Παπανδρέου ήταν σε πολύ κακή βιολογική κατάσταση. Ήταν άρρωστος, είχε παραδώσει την πρωθυπουργία, συνέχιζε να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν είχε μεγάλη - και είναι αυτή η περίφημη ιστορία εκείνο το βράδυ που πέθανε, που έγραφε την ομιλία του για το συνέδριο την άλλη ημέρα, που θα επέλεγε μεταξύ στον Σημίτη και τον Άκη. Ήταν ο Χυτήρης εκεί, ο Αθανασάκης, η Δήμητρα, ο Παπανδρέου, οι νοσοκόμες, οι γιατροί του και τα λοιπά. Μόλις πέθανε και άρχισε να ουρλιάζει η Δήμητρα επάνω "πέθανε, πέθανε", πήγε ο Αθανασάκης στο κομπιούτερ και το έσβησε. Προκαλώντας την οργή της Λιάνη».

Νίκος Υποφάντης: «Η οποία, ήθελε Τσοχατζόπουλο;»

Δημήτρης Καμπουράκης: «Η οποία προτιμούσε προφανώς τον Τσοχατζόπουλο, απ' ό,τι τον Σημίτη. Ενδεχομένως και ο Παπανδρέου να προτιμούσε τον Τσοχατζόπουλο απ' τον Σημίτη. Αλλά δεν ήταν - τον προτιμούσε τον Άκη, γιατί ο Άκης του έλεγε "ναι πρόεδρε". Ό,τι και να γινόταν του έλεγε "ναι πρόεδρε"».