Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται μια πρωτοφανή εσωκομματική αναταραχή που οδηγεί στη διάλυση, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ δεν πάνε πίσω καθώς τα πισώπλατα συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι παραμένει ακόμη ισχυρός καθώς έχει φροντίσει να στελεχώσει τα όργανα και τις τοπικές οργανώσεις με δικά του στελέχη, εσχάτως αισθάνεται ότι απειλείται καθώς βλέπει ολοένα και περισσότερα στελέχη να αλλάζουν στρατόπεδο και να απομακρύνονται από την ηγεσία του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης στην βόρεια Ελλάδα, καθώς «τρώει πόρτα» από άλλοτε ένθερμους υποστηρικτές του. Η πιο σημαντική περίπτωση είναι αυτή του βουλευτή Χαλκιδικής Αποστόλου Πανά, ο οποίος στις παλαιότερες εσωκομματικές βρισκόταν στο πλευρό του νυν προέδρου. Πλέον όχι μόνο έχει πάρει αποστάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά τρέχει την καμπάνια του Χάρη Δούκα στην Θεσσαλονίκη και όλη την βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα θεωρείται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ στέλεχος της νέας γενιάς και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλά μέλη σε Μακεδονία και Θράκη. Είναι δε τέτοιο το πρόβλημα Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη, όπου στην επίσκεψη του στην πόλη τον Ιούλιο, το επιτελείο του, του αριθμούσε περισσότερο τα στελέχη που έφυγαν για άλλους υποψήφιους, παρά αυτά που έμειναν μαζί του. Να σημειωθεί ότι στην Θεσσαλονίκη ισχυρά ερείσματα έχουν τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία άλλωστε κατάγεται από την βόρεια Ελλάδα, όσο και ο Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι έχουν επίσης κλέψει στελέχη της επιρροής Ανδρουλάκη. 

Προβλήματα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ωστόσο αντιμετωπίζει σαφή προβλήματα και σε ακόμη δύο περιοχές. Η μία είναι η Πελοπόννησος, όπου εκεί σημαντική δουλειά υπέρ του Χάρη Δούκα κάνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο τελευταίος έχει πάρει πατριωτικά την κόντρα του με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οπότε ίσως δούμε εκπλήξεις στις εσωκομματικές κάλπες σε νομούς όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα και η Κόρινθος. Τέλος η έκπληξη έρχεται από την Κρήτη και τη γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη. Εκεί τον στηρίζουν δύο τοπικοί βουλευτές, ωστόσο του έχουν γυρίσει την πλάτη σημαντικά στελέχη που έδωσαν τον κρίσιμο αγώνα για να επικρατήσει στις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες. Μπορεί δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης να διατηρεί ένα προβάδισμα στην Κρήτη, η οποία άλλωστε είναι και η γενέτειρά του, ωστόσο δεν είναι αυτό που είχε πριν μερικά χρόνια και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου, οι συσχετισμοί μπορεί να ανατραπούν εις βάρος του.