«Οπου φύγει φύγει» εμφανίζονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Πολλοί έφυγαν στη διάρκεια αυτής της πορείας, ενώ κάποιοι φαίνεται να εγκαταλείπουν άρον άρον το προεδρικό σκάφος Ανδρουλάκη για άλλες... ακτές με περισσότερη σιγουριά για το πολιτικό μέλλον τους. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται κυρίως σε ένα συμπαγές δίκτυο κομματικών στελεχών ιδίως από τη γενέτειρά του, την Κρήτη. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κρήτη φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει με την επαρχία όπου φαίνεται ότι καθημερινά ο Νίκος Ανδρουλάκης χάνει έδαφος και πολλά στελέχη τον εγκαταλείπουν προς τα στρατόπεδα Γερουλάνου και Δούκα, ενώ τελευταίως ορισμένοι είναι σε συζήτηση με την Αννα Διαμαντοπούλου με αφορμή και τη συγκέντρωση των υπογραφών, διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα λήξει στις 9 Σεπτεμβρίου. 

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει τη στήριξη των Δημήτρη Μάντζου, Παναγιώτη Δουδωνή, Μανώλη Χνάρη, Γιάννη Τσίμαρη, Φραγκίσκου Παρασύρη, Γιώργου Μουλκιώτη, Τάσου Νικολαΐδη, όπως και του Γιάννη Μανιάτη, αλλά και του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου, παρότι η πολιτική σχέση τους πέρασε μια μεγάλη κρίση στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπου ο τελευταίος ήταν υποψήφιος. 

Στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, καταγράφονται εξελίξεις της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τις συμμαχίες που γίνονται αφ’ υψηλού τα τελευταία 24ωρα. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι θα στηρίξει τελικά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, κάτι που ίσως φανεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τον Χάρη Δούκα φαίνεται ότι θα στηρίξει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ο Κώστας Λαλιώτης, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Πάντως, την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, εκτός από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, στηρίζουν ακόμα ο Απόστολος Πάνας και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα έχει και τη στήριξη της Ευαγγελίας Λιακούλη. Στο πλευρό του βρίσκονται ακόμα η Τόνια Αντωνίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Μαριζέτα Αντωνοπούλου, η Αννα Παπαδοπούλου κ.ά. 

Οργανώνονται οι δελφίνοι 

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου, κεντρικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Μπυρίτης, ο οποίος πλαισιώνεται από νέα και έμπειρα στελέχη όπως οι Κ. Πανταζής, Γ. Δαουλάρης, Αρ. Αργυριάδης, Γ. Πετρουλάκης, Γ. Κουμεντάκος, Γ. Μπίκος, Λ. Γρίβας και Αν. Τσατσούλης, η δημοσιογράφος Ελ. Σπυρίδη και ο Ν. Κουτουφάς στο γραφείο Τύπου, καθώς και ο Γ. Κοκκόλης. Ταυτόχρονα, την Ελλάδα «οργώνουν» ήδη στελέχη όπως οι Γ. Κόκκιος, Γ. Κουτσαυτάκης και Μ. Γρυλλάκη, ενώ έντονη είναι η παρουσία προσώπων που έχουν περάσει από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, από τη Σ. Νεονάκη και τον Λ. Φώτο έως τους Αφρ. Καλπάκα, Φ. Τουραλή, Μ. Νάτσιο κ.ά. 

Η Αννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι εξασφαλίζει τη στήριξη πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα, που θεωρούν ότι το Κέντρο μπορεί να εκφραστεί περισσότερο με την υποψηφιότητά της, για τα οποία ακούγεται ότι θα πάνε μαζικά να ψηφίσουν για το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Αννα Διαμαντοπούλου διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος, ως γνωστόν, ασκεί ακόμη μεγάλη επιρροή στο κόμμα και μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των συσχετισμών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται πολύ περισσότερο κοντά στην Αννα Διαμαντοπούλου από κάθε άλλον υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. 

Σε περιβάλλον εσωκομματικού καύσωνα φαίνεται ότι κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί, αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σπεύδουν να ισχυροποιήσουν τις συμμαχίες τους και να συγκροτήσουν δυνατές ομάδες υποστηρικτών τους για την επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής μάχης τον Σεπτέμβριο. Η μάχη φαίνεται από τώρα ότι έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων ετοιμάζει από μια «πλατφόρμα» για το πώς και με ποιες προτάσεις το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, αφήνοντας πίσω του την «άχαρη» πολυετή περίοδο της αργής αύξησης των ποσοστών του.