Ένα ερώτημα πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ένα ερώτημα η απάντηση του οποίου μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των υποψηφίων. Ποιο είναι αυτό; Μα το ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην καθιερωμένη συνέντευξη που παραχωρείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Θα πει κανείς ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο». Είναι αλήθεια. Άλλωστε σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποφασίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του κόμματος, οι υποψηφιότητες κλείνουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Και μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να μένει στη θέση του. Μπορεί να μείνει και μετά τις εκλογές. Τίποτα δεν αποκλείεται αν και όλα δείχνουν πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Το ζήτημα είναι όμως ότι από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για εκλογές ανάδειξης αρχηγού -το αποτέλεσμα της οποίας είναι άγνωστο- αν μπορεί ένας εκ των υποψηφίων να εκπροσωπήσει το κόμμα. Να καταθέσει προτάσεις, να ανοίξει θέματα και να προκαταλάβει την επόμενη ημέρα. Οι απαντήσεις που θα δοθούν πόσο δεσμευτικές μπορεί να είναι για τους άλλους υποψήφιους.

Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ακόμη πρόεδρος, δεν μπορεί όμως να δεσμεύσει τους υπόλοιπους υποψήφιους. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητείται. Διότι η διαδικασία εκλογής άνοιξε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε, παρά τη φθορά της κυβέρνησης και κυρίως παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, να εισπράξει το παραμικρό, τόσο το 2023 στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. 

Ακόμη και στην περίπτωση όμως που αποφύγει να καταθέσει πρόγραμμα, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα του κόμματος και αναφερθεί μόνο στο δικό του σχέδιο αυτό δεν είναι… αντιδεοντολογικό; Δεν δημιουργεί συνθήκες ανισότητας σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους; Ήδη εγείρεται θέμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αξιοποιεί τη θέση του για να εντείνει τις προεκλογικές του περιοδείες τις οποίες συνδέει και με τον ρόλο του προέδρου.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα θέματα εσωκομματικής… ανισότητας. Όπως αυτό που έθεσε, η επίσης υποψήφια, Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφορικά με το αρχείο μελών του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν δίνεται στην ίδια παρά το ότι το έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει. Η παραμονή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου είναι ούτως ή άλλως ζήτημα. Η εκπροσώπηση του κόμματος στη ΔΕΘ θα είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη συζητείται.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιδράσεις. Και για ένα ζήτημα που θα τεθεί τόσο στην αρμόδια για τις εσωκομματικές εκλογές επιτροπή όσο και δημοσίως…