Τέσσερα εικοσιτετράωρα «σιγής και κοροϊδίας» συνοδεύουν τη δέσμευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι θα δώσει το μητρώο μελών στις υποψήφιες προέδρους, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μεταθέτουν από μέρα σε μέρα μια τόσο απλή διαδικασία και στα καθημερινά τηλεφωνήματα των εκπροσώπων των δύο υποψηφίων ακολουθεί την τακτική… αναμείνατε στο ακουστικό σας. 

«Η συμπεριφορά αυτή και η προκλητική τους άρνηση να κάνουν απλά τη δουλειά τους, προκαλούν έντονο προβληματισμό για το τι ακολουθήσει μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες, όπως προβληματισμό προκαλούν τα φαινόμενα ηγετισμού σε στελέχη που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη και στον κεντρικό κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του Κινήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν η πρώτη που είχε καταγγείλει την άρνηση παράδοσης του μητρώου μελών, με επιστολή που είχε αποστείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), η οποία κοινοποιήθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους προέδρους. Μάλιστα, όπως η ίδια τονίζει, το κείμενο της επιστολής δεν δόθηκε από την ίδια στη δημοσιότητα. 

Δύο ταχυτήτων 

Στο αίτημά της η κ. Γιαννακοπούλου χαρακτηρίζει το μητρώο «στοιχείο εντελώς απαραίτητο για την ανάπτυξη της προεκλογικής δραστηριότητας και επικοινωνίας με τα μέλη, αλλά και για τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού υπογραφών». 

«Δεν κατανοώ γιατί άλλοι υποψήφιοι φαίνεται σίγουρα να έχουν το μητρώο ή σημαντικό τμήμα του –όπως προκύπτει από τη μαζική αποστολή μηνυμάτων, e-mails και τηλεφωνημάτων σε όλη την Ελλάδα– και άλλοι, όπως εγώ όχι, δημιουργώντας εξ αρχής όρους ανισότητας», καταγγέλλει η Νάντια Γιαννακόπουλου και ξεκαθαρίζει ότι «κάθε άλλη καθυστέρηση, κάθε άλλη σπατάλη χρόνου, δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα έλλειψης ισότητας των υποψηφίων, πόσω μάλλον καθώς ήδη μπαίνουμε στον Αύγουστο, που σε κάθε περίπτωση είναι “νεκρός πολιτικός χρόνος”». 

Σε ότι αφορά καθαυτή την υποψηφιότητά της, στελέχη που βρίσκονται δίπλα στην κ. Γιαννακοπούλου τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι «έχουμε μπροστά μας δύο μήνες προεκλογικής εκστρατείας και καμπάνιας, τα μηνύματα είναι ήδη θετικά και πολλαπλασιαστικά». Επαναλαμβάνουν μάλιστα ότι «στόχος της Νάντιας είναι βρίσκεται στον δεύτερο γύρο», δήλωση που φανερώνει γιατί αφήνουν σαφέστατα υπονοούμενα για τη στάση που τηρούν μέχρι σήμερα στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, βάζοντας συνέχεια εμπόδια στους υπόλοιπους. 

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις από το στρατόπεδο της Αννας Διαμαντοπούλου, καθώς το μητρώο μελών δεν έχει κατατεθεί ούτε στην πρώην επίτροπο της ΕΕ, στην οποία εφαρμόζεται επίσης η τακτική «από μέρα σε μέρα», προκειμένου να δημιουργήσουν εμπόδια στις επαφές της με τα μέλη και τα στελέχη. 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ, τους υποψηφίους προέδρους και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ζητούν στις κάλπες της 6ης και 13ης Οκτωβρίου να εφαρμοστεί το μοντέλο της υβριδικής ψηφοφορίας, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα τόσο της διά ζώσης συμμετοχής όσο και της εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (e-voting).