Αννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος ανεβάζουν σιγά σιγά στροφές και, όπως όλα δείχνουν, πλασάρονται δυναμικά στο παιχνίδι των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Η δυναμική των δύο στελεχών έχει γίνει πλέον εμφανής στο εσωτερικό του κόμματος, με τους υποψηφίους να κινούνται άοκνα, αθόρυβα και σε ρυθμούς ρελάνς, ακόμη και τις μέρες του Αυγούστου, συνεχίζοντας τον κύκλο των περιοδειών σε όλη την Ελλάδα και την απευθείας επαφή με τον κόσμο. 

Στα υπέρ της Αννας Διαμαντοπούλου είναι η στήριξη που φαίνεται να έχει από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δηλώνει τον Σεπτέμβριο και μάλιστα γραπτά, ότι βρίσκεται στο πλευρό της πρώην επιτρόπου. Στα συν της προσπάθειάς της είναι επίσης οι πληροφορίες που φέρουν τη Μιλένα Αποστολάκη να την στηρίζει, κάτι που για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ μεταφράζεται με πιθανή αποχώρηση του Μιχάλη Κατρίνη, δεδομένης της κουμπαριάς και της σχέσης του με τη βουλευτή του Βόρειου Τομέα. 

Κεντρώες υποσχέσεις 

Η ίδια η Αννα Διαμαντοπούλου επιχειρεί να εμφανιστεί ως το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να κάνει πράξη τη στρατηγική διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προς το κεντρώο ακροατήριο. «Επενδύει» έτσι στην προσέλκυση των εκτός των κομματικών τειχών ψηφοφόρων με στόχο η εκλογική διαδικασία να μην γίνει μάχη μηχανισμών. 

Εξάλλου, η κ. Διαμαντοπούλου ποντάρει στο σχέδιο της για «ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» και το ενισχύει με προτάσεις για την παραγωγή πολιτικής σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Στελέχη που τη στηρίζουν εκτιμούν ότι με την κάθοδό της κατάφερε, από τις πρώτες μέρες, να ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα και τονίζουν ότι θα παραμείνει στην ενεργό κομματική δράση, ακόμη κι αν χάσει τη μάχη για την ηγεσία. 

Από την άλλη, στα πλην της υποψηφιότητάς της είναι η κατηγορία που της προσάπτουν συνυποψήφιοί της, δηλαδή ότι επί περίπου μια δεκαετία ήταν αποστασιοποιημένη από το ΠΑΣΟΚ και δεν έβαλε πλάτη κατά τα δύσκολα χρόνια. Η ίδια πάντως επισημαίνει πως δεν έλειψε ούτε μια μέρα από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. 

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συνεργατών της, καθήκοντα επικεφαλής στο γραφείο Τύπου της καμπάνιας έχει η πρώην βουλευτής Δράμας και προσωπική φίλη της πρώην υπουργού, Χαρά Κεφαλίδου, ενώ στην Κρήτη «τρέχει» ήδη η πρώην βουλευτής Ηρακλείου και αυτοδιοικητική, Βαγγελιώ Σχοιναράκη. 

Πάντα προσεκτικός 

Την ίδια στιγμή, μετά τη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου και του Σάκη Αρναούτογλου, ο Παύλος Γερουλάνος απολαμβάνει πλέον και της στήριξης του πρώην υπουργού και βουλευτή, Γιώργου Ανωμερίτη, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να κινείται μέχρι στιγμής μεθοδικά και συντεταγμένα, με συνεχή αναφορά στις ρίζες του κόμματος και την επιδίωξή του το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά μεγάλο. 

Αν και είχε διαφωνήσει με το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής και πίεζε δημόσια για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, δεσμεύεται για ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, με στόχο το χτίσιμο μίας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Εξάλλου, οι θέσεις του βρίσκονται αριστερά του Κέντρου και ο πολιτικός του λόγος εκπέμπει μηνύματα ενότητας, αποφεύγοντας τις επικριτικές αναφορές κατά των συνυποψηφίων του. Παράλληλα, για το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ένα αναγεννημένο προφίλ, με αυτονομία και με όργανα που λειτουργούν, σεβόμενα τη διαφορετική άποψη. 

Τέλος, εκτός των προαναφερόμενων στελεχών, την υποψηφιότητά του στηρίζουν άνθρωποι από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και από διαφορετικές «φυλές» του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πολλοί παπανδρεϊκοί.