Τη δική του πολιτική πλατφόρμα, με την ευκαιρία της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ σήμερα αλλά και των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου, παρουσιάζει αποκλειστικά στο «Μανιφέστο» ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Παύλος Γερουλάνος. Δηλώνει ότι έχει υπηρετήσει την ενότητα και την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια σε όλη την πολιτική ζωή του και δεσμεύεται ότι την επομένη των εκλογών μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του Κινήματος. Διευκρινίζει δε ότι «το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν τραυματίστηκε από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πάντα βγήκε ενισχυμένο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα».

Επιλέξατε το σύνθημα «Νίκη Αξιών» για την καμπάνια σας. Τι ακριβώς συμβολίζει;

Στην πολιτική οι αξίες είναι η βασική πρώτη ύλη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που οφείλεις να κάνεις. Χωρίς αυτές κινδυνεύεις να αφήνεις τα πράγματα ίδια ή να διορθώνεις πράγματα προς τη λάθος κατεύθυνση. Σε μία χώρα όπου υπάρχει διάχυτο αίσθημα ατιμωρησίας, έχει νόημα να μιλάς για δικαιοσύνη. Σε μία κοινωνία που μαστίζεται από τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση σε εξουσία, έχει νόημα να μιλάς για ισότητα. Σε μία οικονομία που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ή τραπεζική χρηματοδότηση, έχει νόημα να μιλάς για την αξία της δημιουργίας. Θέλω λοιπόν η εκλογή μου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ να είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή των προοδευτικών αξιών στη διακυβέρνηση της χώρας. Μία νίκη αξιών.

Πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την περιφερειακή ανάπτυξη; Εχετε δικό σας σχέδιο;

Περιφερειακή ανάπτυξη και αγροτική πολιτική είναι τα δύο πιο σύντομα ανέκδοτα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αστεία διότι αφορούν χιλιάδες οικογένειες που σήμερα δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα. Πρώτον, γιατί οι περιφέρειες δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο στην ανάπτυξη. Ολα «κανονίζονται» από το Μαξίμου, που έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και με την πραγματικότητα. Δεύτερον, διότι το Μαξίμου απευθύνεται για την ανάπτυξη σε ελάχιστους επιχειρηματίες και έτσι κρατά την εξουσία και τον πλούτο κοντά του. Και, τρίτον, διότι το Μαξίμου ασχολείται με την οικονομία και όχι με την κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος πίσω από την ερήμωση της υπαίθρου. Υπάρχει άλλη επιλογή; Εγώ λέω ότι υπάρχει, την έχω παρουσιάσει, είναι το σχέδιο «Αναγέννηση». Η αναγέννηση λοιπόν όλης της χώρας, όλων των περιφερειών περνάει μέσα από την αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μας μοντέλου. Σήμερα. Τώρα. Να πάρουμε εξουσίες από το πρωθυπουργικό και τα υπουργικά γραφεία και να τις εμπιστευτούμε σε θεσμούς που είναι εγγύτερα στην κοινωνία. Μεγάλη αλλαγή, που πρέπει να γίνει με προσοχή, αλλά απολύτως αναγκαία αν θέλουμε να γίνουμε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Οι περιφέρειες, για παράδειγμα, να αποκτήσουν πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στην περιφερειακή ανάπτυξη και όχι να εκλιπαρούν για το παραμικρό την κεντρική εξουσία. Είναι απλό, επαναστατικό, απαραίτητο, για να μην κοροϊδευόμαστε όταν μιλάμε για ανάπτυξη στην ύπαιθρο.

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε εφόσον εκλεγείτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

Πρώτον, θα καλέσω κάθε αιρετό σε κάθε συλλογικότητα, πρώην και εν ενεργεία, που προέρχεται από τον χώρο μας και θα του ζητήσω να μας βοηθήσει να επανασυνδέσουμε το κόμμα με την κοινωνία. Υπάρχουν καταπληκτικά στελέχη, νυν και πρώην, εκλεγμένα σε συλλογικότητες, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς που, αν και έχουν μεγαλύτερη πέραση από το ΠΑΣΟΚ στην τοπική τους κοινωνία, σήμερα νιώθουν αποκλεισμένα από το κόμμα. Ανθρωποι ενεργοί πολιτικά που περιμένουν ένα τηλεφώνημα για να ενεργοποιηθούν ξανά. Αυτοί οι άνθρωποι θα μας βοηθήσουν να πάμε την αναγέννηση σε κάθε γωνιά της χώρας. Δεύτερον, θα ζητήσω την πλήρη ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής, για παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος, με κεντρικό άξονα την αναγέννηση και την αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμα μέσα σε ένα εξάμηνο τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας. Τρίτον, συνεργασία με τους ευρωβουλευτές μας, τους πρώην προέδρους και ειδικούς, για μια πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική και παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα εθνικά μας θέματα και διεθνή φόρα. Τέταρτον, σύγχρονη επικοινωνία που θα φτάσει το σχέδιό μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Και, τέλος, τη συγκρότηση ηγετικής ομάδας που θα εμπνέει ενότητα και εμπιστοσύνη στον κόσμο επειδή θα πείθει ότι αυτά που λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη και να αλλάξουμε τη χώρα.

Πιστεύετε ότι η επόμενη μέρα θα βρει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο ή θεωρείτε ότι θα υπάρξουν διασπάσεις, όπως βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Εχω υπηρετήσει την ενότητα και την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια σε όλη την πολιτική ζωή μου. Δεν τη λέω μόνο, την εννοώ, την έχω κάνει πράξη. Για αυτό και μπορώ να την εγγυηθώ. Οπως επίσης μπορώ να σας εγγυηθώ ότι την επομένη των εσωκομματικών εκλογών θα αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται να γίνουμε ξανά η πρώτη κυβερνητική επιλογή στις καρδιές των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και να ξέρετε ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν τραυματίστηκε από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πάντα βγήκε ενισχυμένο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.