Το εσωκομματικό debate, το οποίο θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στην κούρσα για την αρχηγία, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνισθεί μεταξύ των υποψηφίων οι όροι διεξαγωγής του. Οι επτά υποψήφιοι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συζητήσουν από κοινού για το debate, στο οποίο προσδοκούν να αναδείξουν τις ουσιαστικές διαφορές τους από όλους τους αντιπάλους τους.

Αυτό που, τουλάχιστον, αναμένεται να συζητηθεί αφορά κυρίως το διαδικαστικό μέρος, με βασικό στόχο να μην οδηγηθεί η όλη διαδικασία συζήτησης σε εσωκομματικές διαφωνίες πέρα από κάποια όρια, κάτι που φαντάζει αδύνατο βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί με αιχμές που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους οι υποψήφιοι... Αυτό και μόνο θέτει ακόμη και εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του πολυδιαφημισμένου debate, καθώς για να ανάψει το «πράσινο φως» θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα εσωκομματικά χτυπήματα και να συμφωνηθεί μεταξύ των επτά ένα κοινό ενωτικό πλαίσιο, κάτι που φαντάζει δύσκολο, αλλά όχι φυσικά και απίθανο...

Ευσεβείς πόθοι...

Εκείνο που κυρίως θα συζητηθεί με πρωτοβουλία της νυν ηγεσίας είναι να μην οδηγηθεί η συζήτηση σε διαφωνίες πέρα από κάποια όρια, κάτι που αν συμβεί, θα στείλει το μήνυμα ότι μπροστά στη νίκη τους οι υποψήφιοι δεν σκέπτονται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και την απαίτηση της βάσης για ομαδική δουλειά και άθροιση δυνάμεων την επομένη των εκλογών. Και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστούν στα μάτια των ψηφοφόρων του Κινήματος ως οι υποψήφιοι που δεν μπορούν να εγγυηθούν την πολιτική ενότητα του κινήματος και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, γενικότερα, μπροστά στο προσωπικό όφελος...

Ποιο είναι, ωστόσο, το βασικό ζητούμενο για τη διεξαγωγή αυτού του debate; Οι μέχρι τώρα μετρήσεις που δείχνουν μόνο μια βραχεία υπέροχη του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι των Χάρη Δούκα, Παύλου Γερουλάνου και Αννας Διαμαντοπούλου, με τις μεταξύ τους διάφορες να είναι μικρές, καταδεικνύοντας ότι οδεύουμε σε ένα εσωκομματικό ντέρμπι-θρίλερ για γερά νεύρα, με απρόβλεπτες εκπλήξεις που είναι πολύ πιθανό να βγάλει η κάλπη.

Παράλληλα, οι μέχρι τώρα μετρήσεις αποτυπώνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πειστεί ακόμη για τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές των υποψηφίων, κι έτσι προσανατολίζονται να επιλέξουν το όνομα που θα ρίξουν στην κάλπη όχι με πολιτικά, αλλά με κριτήρια προσωπικής συμπάθειας. Αυτό αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα για μερικούς υποψηφίους προέδρους, που προσπαθούν εναγωνίως να καταγράψουν το δικό τους, ξεχωριστό πολιτικό προφίλ στις συνειδήσεις των πολιτών.

«Υπάρχει καλή διάθεση για να γίνει το debate. Θέλουμε να έχει ευθύ και ανοιχτό διάλογο ώστε να γίνει και ένα πρότυπο. Θα γίνουν ερωτήσεις, ώστε να μάθει ο κόσμος. Εχουμε μια ανάγκη να την προχωρήσουμε τη διαδικασία ακόμα περισσότερο», έχει δηλώσει πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γκλαβίνας, δίνοντας το στίγμα για το πώς ακριβώς σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ.

Ολοι οι υποψήφιοι είναι σε πρώτη φάση θετικοί για τη διεξαγωγή debate και το μόνο που απομένει είναι να συμφωνηθούν τα τυπικά της διαδικασίας, τα οποία είναι πρέπει να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα μιας και έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών, με ορίζοντα την 9η Σεπτεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των υπογραφών υποψηφιότητας και τη 15η Σεπτεμβρίου που στην προγραμματισμένη Κεντρική Επιτροπή οι υποψήφιοι θα κληθούν να αναδείξουν τη δική τους πολιτική πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προτείνει την τηλεμαχία από τις 30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων προέδρων. «Να γίνει συζήτηση ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τις θέσεις του κάθε υποψηφίου όσον αφορά την πορεία της χώρας, τις προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, το πού στέκεται καθένας όσον αφορά τις συνεργασίες», είχε πει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας έχει στείλει επιστολή στις 8 Ιουλίου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητούσε: «Τη διεξαγωγή κατά ελάχιστο δύο debates στη δημόσια τηλεόραση, με όρους που θα συμφωνηθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων. Το ένα με όλους τους υποψηφίους και το δεύτερο μεταξύ των επικρατέστερων στον δεύτερο γύρο. Αν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερα debates, δεν έχω αντίρρηση».

Ο Παύλος Γερουλάνος, αν και είχε προτείνει τη διεξαγωγή δύο γύρων debate, πληροφορίες από το επιτελείο του αναφέρουν πως πλέον προσανατολίζεται, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, σε ένα. Από την πλευρά τους, η Αννα Διαμαντοπούλου θέλει να αξιοποιηθούν στο debate ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος εκτός της τηλεόρασης, ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, ενώ θετική είναι επίσης και η Νάντια Γιαννακοπούλου.