Σε πολιτικό «μπρα ντε φερ» μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, άσπονδοι κομματικοί εχθροί από τα παλιά, φαίνεται ότι εξελίσσονται οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή αρχηγού. 

Ο λόγος είναι το γεγονός ότι όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν στελέχη του Κινήματος, όλα δείχνουν ότι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα είναι υπόθεση για δύο μονομάχους στο πράσινο «Ελ Πάσο». Ετσι, ο Γιώργος Παπανδρέου, εκπροσωπώντας τον έναν πόλο, στηρίζει σθεναρά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, κάτι που άλλωστε έχει διαφανεί ήδη. Ταυτόχρονα, την ίδια υποψηφιότητα φέρονται να στηρίζουν και στελέχη της παλαιάς φρουράς του κόμματος, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης κ.ά. 

Ο άλλος πόλος, εκείνος του Ευάγγελου Βενιζέλου, στηρίζει την Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ μαζί της τάσσονται και τα στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, καθώς και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. 

Την ίδια ώρα, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται ότι παίρνει… μοναχικό δρόμο, καθώς χάνει πολλά από τα κομματικά ερείσματα που είχε στις προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες, όταν απέναντί του είχε τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι έχει να αντιμετωπίσει τους δύο προαναφερόμενους ισχυρούς πόλους, μετά την απόφαση του Μανώλη Χριστοδουλάκη να ταχθεί δημόσια υπέρ του Χάρη Δούκα βρίσκεται αντιμέτωπος και με το μπλοκ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Και εάν μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση προστεθούν και οι διαρροές προς τον Παύλο Γερουλάνο, τότε είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο εσωκομματικός χάρτης που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, κάθε άλλο παρά ευνοϊκός είναι για τη νυν ηγεσία. 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινήθηκε στρατηγικά η Μιλένα Αποστολάκη αποσύροντας την υποψηφιότητά της, κίνηση η οποία έγινε υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη και υπό τον φόβο της διασποράς ψήφων και τον κίνδυνο ο σημερινός πρόεδρος να μείνει εκτός δεύτερου γύρου. 

Μετράνε «κεφάλια» 

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται ότι στηρίζει την αισιοδοξία του και στην προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις του, ο οποίος κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι νέοι ψηφοφόροι και τους οποίους ελπίζουν να δουν στις κάλπες, σε αντίθεση φυσικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη που προσδοκά σε μικρή συμμετοχή. 

Στο ζήτημα της προσέλευσης φαίνεται ότι ευνοείται αφάνταστα και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική το τελευταίο διάστημα, με τις δημοσκοπήσεις πλέον να τη δείχνουν να σκαρφαλώνει στην 3η θέση της δημοτικότητας, αφήνοντας πίσω τον Παύλο Γερουλάνο. 

Εξάλλου ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται ότι κρατά γερά τα σκήπτρα σε ότι αφορά τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που κάνει ανά την Ελλάδα, καταδεικνύοντας ότι προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαφή με τη βάση του ΠΑΣΟΚ και στον διάλογο με τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρης Δούκας, που συνεχίζει απτόητος τις εξορμήσεις στην επαρχία, αναμένεται να αφιερώσει ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα στην Κρήτη, που θεωρείται απροσπέλαστο κάστρο του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Ικανοποιητική κρίνεται και η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε εξακολουθεί να κατέχει θεσμικό ρόλο, ενώ τον δικό τους σταθερό κόσμο έχουν Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης. Μάλιστα, οι πληροφορίες φέρουν τη βουλευτή Δυτικού Τομέα να συνεχίζει τις περιοδείες της, ενώ μετά τις 20 Αυγούστου θα φουλάρει ακόμη περισσότερο σε στοχευμένες παρεμβάσεις και την επαφή της με τον κόσμο. Μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει, εντός της εβδομάδας θα δώσει στη δημοσιότητα τις αναλυτικές θέσεις της, ενώ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κούρσα και θα αγωνιστεί προκειμένου να περάσει στον δεύτερο γύρο.