Η βία ανηλίκων είναι εκτός ορίων με την πολιτεία να καλείται να πάρει άμεσες και γενναίες αποφάσεις. Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με την ελλιπή και συχνά επιεική αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ελληνική Αστυνομία, έχουν οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Πιο πρόσφατο περιστατικό είναι εκείνο της περασμένης Δευτέρας στα Γλυκά Νερά όταν δεκαεπτάχρονος που γρονθοκόπησε 48χρονο, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Μια δολοφονική απόπειρα που μάλιστα είναι καταγεγραμμένη σε βίντεο κινητού τηλεφώνου.
«Ποιος είσαι εσύ που θα βρίσεις τον πατέρα μου;». Αυτά φέρεται να ήταν τα τελευταία λόγια του 17χρονου πριν γρονθοκοπήσει τον 48χρονο. Το θύμα έπεσε στο οδόστρωμα χτυπώντας σοβαρά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αιμάτωμα στο κεφάλι και πλέον νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του δράστη, ο 48χρονος είχε πειράξει την αδελφή του την προηγούμενη μέρα, κάτι που πυροδότησε τον καβγά. Ο νεαρός υποστήριξε επίσης πως ο 48χρονος τον είχε απειλήσει «κρατώντας ένα μαχαίρι στο χέρι». Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που ερευνούν το περιστατικό, ο ανήλικος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε επιδείξει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη βία μεταξύ ανηλίκων και παραβατικές συμπεριφορές προκαλούν ίλιγγο. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025, περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς για διάφορα αδικήματα. Κάθε μέρα καταγράφονται 23 υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας.
Τουλάχιστον τρεις μαθητές απασχολούν κατά μέσο όρο κάθε μέρα τις Αρχές για υποθέσεις σωματικών βλαβών σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους 160 υποθέσεις σωματικών βλαβών με δράστες 277 ανηλίκους. Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου κατέγραψε 540 υποθέσεις κλοπών και ληστρικών επιθέσεων με δράστες 771 ανηλίκους.
Πλέγμα μέτρων
Στις 5 Μαΐου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρενέβη προσωπικά παρουσιάζοντας ένα συνολικό πλέγμα 69 μέτρων που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν τη βία των ανηλίκων. Μεταξύ αυτών, η εφαρμογή SAFE.YOUth, το Panic Button και το Kids Wallet για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ραγδαία άνοδος της εγκληματικότητας ανηλίκων δεν είναι στατιστικό φαινόμενο. Είναι βαθιά κοινωνικό σύμπτωμα. Δεν γεννιούνται τα παιδιά βίαια. Γίνονται, όταν η βία είναι το μόνο ή κυρίαρχο μήνυμα που λαμβάνουν».
Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας μέσω του «Mανιφέστο», δηλώνουν: «Στη σφαίρα της θεωρίας και της αφέλειας η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την παραβατικότητα ανηλίκων. Θα τους προτείναμε ως πρώτο βήμα να διαβάσουν την εθνική στρατηγική για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων και να μας πουν συγκεκριμένα με ποιες από τις 29 πολιτικές και τα 69 μέτρα συμφωνούν και με τι διαφωνούν».
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι τα προσδοκώμενα. Αστυνομικές πηγές αποδίδουν το γεγονός στη χαλαρότητα των περιπολιών σε χώρους συνάθροισης ανηλίκων, ενδεχομένως και στο λάθος «δόγμα για την αντιμετώπιση που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα», όπως συμπληρώνουν. Το θέμα της βίας μεταξύ ανηλίκων παρακολουθεί στενά το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένει απτά αποτελέσματα το προσεχές διάστημα.
Τα πρότυπα των ανηλίκων προκαλούν βίαιες συμπεριφορές
Στο οικογενειακό περιβάλλον, στις προσβλαμβάνουσες κάθε παιδιού και στην αντιγραφή επιθετικών συμπεριφορών από τους γονείς αποδίδει εν μέρει τη βία των ανηλίκων η ψυχολόγος Πολύβια Γεράκη, που μίλησε στο «Mανιφέστο».
«Τα παιδιά μεγαλώνουν με προσλαμβάνουσες που τα εξοικειώνουν με τη βία. Η συμπεριφορά των γονιών, η μίμηση από ανηλίκους των επιθετικών συμπεριφορών από τους γονείς τους αποτελούν αφορμή για τέτοιου είδους συμπεριφορές», τονίζει.
Παράλληλα, αποδίδει τις βίαιες συμπεριφορές και στο γεγονός πως «αντί διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων με συζήτηση και θέσπιση ορίων, τα παιδιά αντιδρούν με θυμό και βία στην καθημερινότητά τους. Ενδεχομένως αυτό μπορεί να αποδοθεί και στην έλλειψη αγάπης, προσοχής και φροντίδας από τους γονείς τους, που δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους».