Την εκτίμηση ότι το νέο όνομα για τον ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα πρέπει να απασχολήσει το συνέδριο του κόμματος έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος. Συμπλήρωσε δε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει το κόμμα σε νέα προεδρική εκλογή.

«Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας, οι και υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού», είπε, μιλώντας στο mega, ο Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν πρέπει αυτό το θέμα να είναι αυτό που θα υπερισχύσει στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχουν σοβαρές καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας και έχουμε και έναν εξοπλισμό προγραμματικό που τον έχουμε αδικήσει και δεν τον έχουμε αφήσει να βγει στον δημόσιο διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά την ταυτότητά του και την ιδρυτική του διακήρυξη, το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε δει και άλλες απόπειρες αλλαγών ονομάτων, οι οποίες δεν συνοδεύονταν από αλλαγές εξουσίας, και έπεσαν στο κενό. Δεν έχω δει διαφορετικές πλατφόρμες διατυπωμένες».

Ο Νίκος Παππάς έκανε επίσης λόγο για «λαθολογία», η οποία αναπτύσσεται κατά κόρον στα κανάλια και λιγότερο στα συντεταγμένα όργανα, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. «Οι κατευθύνσεις είναι συμφωνημένες. Θα συζητήσουμε τα πάντα και την αιτιολογία και τεκμηρίωση πίσω από την κάθε πρόταση. Είναι ένας μετασχηματισμός ο οποίος αποφασίστηκε στο συνέδριο του 2022 και δεν ολοκληρώθηκε. Για παράδειγμα, δεν έχουμε εκτελεστικό όργανο που να δουλεύει με ρυθμούς εργασίας. Είχαμε μια ΠΓ η οποία λειτουργούσε ως μια μικρή ΚΕ», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την ακύρωση ή όχι της ΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο που προτάθηκε από συνδικαλιστές του κόμματος, είπε: «Συμφωνώ με την διεξαγωγή ΚΕ το σαββατοκύριακο που θα είναι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πιστεύω πως θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος. Είναι προφανές ότι όλες οι εξελίξεις παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει έδαφος καταλλαγής και συνεννόησης. Και αυτό είναι που ξενίζει. Η ψηφισμένη μας απόφαση είναι πως θα εργαστούμε για μπορέσουμε να ηγηθούμε σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Από αλλεπάλληλες διασπάσεις μόνο αισιοδοξία δεν προκύπτει στον προοδευτικό χώρο».

Δεν υπήρξε παρασκηνιακή συνεννόηση για την επιστροφή Πολάκη

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα του Παύλου Πολάκη και την επιστροφή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία προσκηνιακή ή παρασκηνιακή συνεννόηση. Εξέτισε μια ποινή, και νομίζω πως καλώς επανήλθε ο Παύλος Πολάκης. Ο Πολάκης δεν χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι χρήσιμο στέλεχος για την Αριστερά και την χώρα. Έχει βγάλει στην δημοσιότητα πολλαπλές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αδικεί τον εαυτό του και την παράταξη όταν διανθίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις του με χαρακτηρισμούς».

Για δεν τον Χρήστο Σπίρτζη, εκτίμησε πως δεν θα διαγραφεί. «Κατά την άποψή μου δεν θα διαγραφεί ο Σπίρτζης, έχει εντελώς λανθασμένη τακτική και διαφωνώ βαθιά με κάποιες απόψεις του. Είναι απόψεις που αν τελεσφορήσουν θα φέρουν απογοήτευση στον προοδευτικό κόσμο», είπε. Συμπλ΄ρηωσε πως «πρέπει να κάνουμε μία τομή με τα εξής χαρακτηριστικά: να μην υπάρχουν προκατασκευασμένες διαφωνίες. Με ξενίζει να ψηφίσουμε τα ίδια κείμενα και στρατηγική και να βγαίνει από τα όργανά μας μια εικόνα διαφωνιών. Δεύτερον, να μην υπάρχει δαιμονοποίηση της διαφορετικής άποψης. Η κ. Λινού δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ήρθαν πράγματα στην δημοσιότητα για την Λινού. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε νέα προεδρική εκλογή».

Χαρακτήρισε τέλος τον αλέξη Τσίπρα «περιουσία» για την παράτξη και τη χώρα, λέγοντας πως «αν θέλει να πει κάτι» και πως «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται το όνομά του επί ματαίω».