Θα καταφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Οι οιωνοί είναι καλοί, δεδομένης της δυνατής επίδοσης στις ευρωεκλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κέρδισε 187 έδρες (από 176 που έλαβε το 2019).

Οπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις ωθούν σε συμμαχία με τους Σοσιαλιστές (137 έδρες από 139) και τους Φιλελεύθερους (79 έδρες από 102). Οι –ηττημένοι– Πράσινοι (έλαβαν 52 έδρες από 71) θέλουν και εκείνοι να περιληφθούν στην τρόπον τινά «κεντρώα» συμμαχία που θα αναδείξει την ηγεσία της Κομισιόν.

Η συμμετοχή τους δεν είναι απαραίτητη για την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν. Απλά, θα διεύρυνε την πλειοψηφία και θα απομάκρυνε τον κίνδυνο κάτι να μην πάει καλά στην ψηφοφορία, ελέω των αναμενόμενων διαρροών από το ΕΛΚ. Οι Πράσινοι (μόνο στη Γερμανία έχασαν εννέα έδρες), οι οποίοι έβαλαν απέναντί τους για τα καλά τους Ευρωπαίους αγρότες, για να στηρίξουν τη Γερμανίδα πολιτικό ζητούν «δεσμεύσεις», ώστε εκείνη να μην κάνει πίσω στο θέμα των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αυτό είναι δύσκολο, ενώ ήδη γίνονται «εν κινήσει» τροποποιήσεις στην ΚΑΠ για να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας. Αυτά όλα πρέπει το ΕΛΚ να τα δει, καθώς το λεγόμενο «opportunity cost» της συνεργασίας με τους αριστεριστές Πράσινους μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Από την άλλη, οι Σοσιαλιστές προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλα ανοίγματα εκ μέρους της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ισχυροποιημένη σκληρή Δεξιά. Είχε προηγηθεί δήλωσή της ότι η Μελόνι είναι «φιλοευρωπαία, σαφώς κατά του Πούτιν και υπέρ του κράτους δικαίου.

«Εάν το ΕΛΚ διαπραγματευτεί με τους Συντηρητικούς και τους Μεταρρυθμιστές (σ.σ.: ECR), δεν θα είμαστε εκεί», ήταν η τοποθέτηση των Σοσιαλιστών. Ομως, η διαφαίνουσα πρόθεση της Τζόρτζια Μελόνι να ψηφίσει υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνει να εξοργίζει τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ούτε λόγος φυσικά για άλλο «άνοιγμα» στην Ιταλίδα πρωθυπουργό (το κόμμα της που ανήκει στο ECR και διαθέτει πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 24 έδρες) της Γερμανίδας Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, η οποία πρέπει να κινηθεί με πολλή προσοχή. Είναι προφανές από τα αποτελέσματα πως υποψηφιότητα από άλλη ομάδα πλην του ΕΛΚ δεν θα πάει πουθενά.

Οι «αδέσποτες» έδρες

Πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου για τις Βρυξέλλες έκρουσε η ενίσχυση των ομάδων της υπερσυντηρητικής Δεξιάς, όπως είναι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές ή η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID). Επίσης, πονοκεφάλους προκαλεί η παρουσία στις τάξεις των μη εγγεγραμμένων αλλά και των νεοεκλεγέντων που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα (100 στο σύνολό τους) μεγάλου αριθμού εθνοσυντηρητικών και εθνικιστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές του ΑfD (15 έδρες) και του κυβερνώντος κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας (10 έδρες). Ο Βίκτορ Ορμπαν επιμένει ότι τα υπερσυντηρητικά κόμματα θα μπορούσαν να γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τις ευρωεκλογές, αν και εφόσον ενωθούν, πράγμα όμως δύσκολο, δεδομένων των διαφωνιών τους σε μείζονος σημασίας θέματα (όπως π.χ. οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία). Μια ένωσή τους, πάντως, θα άφηνε τους Σοσιαλιστές στην τρίτη θέση, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα που ανακύπτουν από το πουθενά. Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Γάλλου πολιτικού Ερικ Σιοτί, επικεφαλής του γκωλικού κόμματος Les Républicains (ανήκει στο ΕΛΚ), ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά –χωρίς να διαβουλευτεί με τα στελέχη της παράταξής του– μια συμμαχία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, με το κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, εύκολα μπορούν να καταστήσουν «πολύπλοκη» τη συγκρότηση συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο για την ηγεσία της Κομισιόν.

Τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα για τη γαλλική Κεντροδεξιά που είδε στο παρελθόν μεγάλο μέρος της να απορροφάται από το κόμμα Renaissance του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει χάσει το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια του. Κανείς δεν είπε βέβαια ότι ο δρόμος της πολιτικής είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η πρόθεση όλων, εξαιρουμένων των στελεχών της υπερσυντηρητικής Δεξιάς, είναι στις Βρυξέλλες να διατηρηθούν ανέπαφες οι υφιστάμενες ισορροπίες. Ολοι, εκμεταλλευόμενοι την επόμενη πενταετία, θέλουν να εργαστούν για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων. Απλά κάποιοι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι στη διάρκεια των διαδικασιών θα τηρηθούν κάποια προσχήματα. Το δείπνο των 27, στις 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποσαφηνίζει ότι τη διαπραγμάτευση εκ μέρους του ΕΛΚ έχουν αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ για τους Σοσιαλιστές οι Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσες.