«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Στρασβούργο, λίγο μετά την επανεκλογή της στην Προεδρία της Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια.
Με 401 ψήφους υπέρ, «αυτή τη φορά είναι πολύ καλύτερα», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένη η φον ντερ Λάιεν, αφού υπενθύμισε ότι το 2019 είχε εκλεγεί με μόλις 9 ψήφους πάνω από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ένα «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης», αλλά και η «αναγνώριση όλων όσων έχουμε προσπαθήσει μαζί», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν. Όπως είπε η ίδια, τον επόμενο μήνα θα επικεντρωθεί στην στελέχωση του κολεγίου των Επιτρόπων της επόμενης πενταετίας και θα αποστείλει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιστολή με την οποία θα ζητά μια γυναίκα και έναν άνδρα υποψήφιο. Θα πραγματοποιήσει ακρόαση των υποψηφίων μετά τα μέσα Αυγούστου, είπε, ενώ ζήτησε ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών Επιτρόπων για την επόμενη Επιτροπή.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, η Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να εργαστεί όσο πιο εντατικά γίνεται με αυτούς που την στήριξαν. Με τις πολιτικές ομάδες που είναι «υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου». Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στην ομάδα των Πρασίνων που την στήριξαν. Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, που διαθέτει 53 ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα στηρίξει την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν.
Κληθείσα να σχολιάσει το «άνοιγμα» που είχε κάνει προς την άκραδεξιά των Ευρωπίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και συγκεκριμένα προς τους ευρωβουλευτές της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι τελικά δεν την στήριξαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μιλά από μόνο του και δείχνει ότι η προσέγγισή της προς όλα τα κόμματα που είναι φιλοευρωπαϊκά, υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου, ήταν η «σωστή». «Όλοι μαζί εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ευρώπη, για την ευημερία της οικονομίας μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των ευρωπαίων πολιτών με κοινή άμυνα, αλλά κυρίως για την ενίσχυση της Δημοκρατίας μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.
Ο συνπρόεδρος των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών που ανήκει στο κόμμα της Τζ. Μελόνι, ο Νικόλα Προκατσίνι, δήλωσε ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» δεν στήριξαν την Φον ντερ Λάιεν, διοτι αντιβαίνει σε ορισμένες από τις αρχές του κόμματός τους.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών σε άλλες χώρες, το σημαντικό είναι να εχουμε μια «ισχυρή Ευρώπη». Όπως είπε, αυτό προϋποθέτει τη μείωση των εξαρτήσεων, την οικοδόμηση συμμαχιών και την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε, την τόνωση των δικών μας δυνάμεων και ικανοτήτων.
Εξάλλου, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι παραμένει ο στόχος για τερματισμό των πωλήσεων ως το 2035, των αυτοκινήτων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα κάνει στοχευμένες τροποποιήσεις στην πολιτική για τα αυτοκίνητα για να επιτρέψει τα ηλεκτρικά.
Η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής με 401 ψήφους από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.
Στις 27 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την εκλογή προέδρου της Επιτροπής χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 360 ψήφοι από το σύνολο των 719 εδρών της νέας Ευρωβουλής.
Την Φον ντερ Λάιεν στήριξαν ανοιχτά οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο και ανήκει, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Ωστόσο υπήρχαν σημαντικές απώλειες, δεδομένου ότι οι τέσσερις αυτές πολιτικές ομάδες συγκεντρώνουν συνολικά 454 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάποιοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, είχαν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίουν, ενώ απρόθυμοι να τη στηρίξουν είχαν δηλώσει και οι Γερμανοί και οι Ιρλανδοί ευρωβουλευτές των Φιλελευθέρων.