Το δίλημμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην Κομισιόν, αφορά την προσέγγιση των «πρασίνων» ή την σκληρή δεξιά. Στο παρελθόν χαρακτήριζε τους Πράσινους ως «οικοτρομοκράτες», τώρα όμως ίσως χρειαστεί να τους προσεγγίσει. Η άλλη της εναλλακτική είναι η ευρωπαϊκή ομάδα της Μελόνι.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, με δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια νέα θητεία, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βλέπει να διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία, που όμως πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τελικά από μόνη της ίσως δεν αποδειχθεί αρκετή για την εκ νέου εκλογή της.
Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους στην Ευρωβουλή για μια δεύτερη θητεία, με τον συνασπισμό των κεντρώων ομάδων που την εξέλεξε την τελευταία φορά — το δικό της ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το φιλελεύθερο Renew — να συγκεντρώνει περίπου 400 έδρες. Ωστόσο, αναμένεται ότι τουλάχιστον το 10% από αυτούς τους ευρωβουλευτές δεν θα ψηφίσει υπέρ της φον ντερ Λάιεν, στερώντας την από την πλειοψηφία.
Πράσινοι ή σκληρή δεξιά
Αν τελικά η σημερινή επικεφαλής της Κομισιόν δεν μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες που τη στηρίζουν, θα πρέπει να αξιολογήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει: να ζητήσει υποστήριξη από τους Πράσινους, οι οποίοι όμως θέλουν δεσμεύσεις για το κλίμα, κάτι το οποίο το ΕΛΚ αποφεύγει συστηματικά ή να προσεγγίσει το σκληρό δεξιό κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι κινδυνεύοντας περαιτέρω απώλειες από το συνασπισμό που τη στηρίζει αυτή τη στιγμή.
Για τους Πράσινους, η ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση δεν εξελίχθηκε καλά. Το κόμμα έχασε περισσότερο από το ένα τέταρτο των εδρών του καθώς το κλίμα φαίνεται να υποχώρησε στην κλίμακα των προτεραιοτήτων των ψηφοφόρων.
Όπως όμως ανέφερε στο Politico ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Έϊκχουτ, για οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η φον ντερ Λάιεν δεν θα θίξει τους υφιστάμενους νόμους της Πράσινης Συμφωνίας, όταν διακηρυγμένος στόχος του ΕΛΚ είναι ακριβώς αυτό: να τροποποιήσει την Πράσινη Συμφωνία. «Η σύνθεση αυτών των δύο φαινομενικά ασυμβίβαστων θέσεων θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», σχολίασε ο Έϊκχουτ.
Διάσταση απόψεων με «πράσινους»
Το ΕΛΚ και οι Πράσινοι έχουν σχεδόν ασυμβίβαστες απόψεις για βασικά κλιματικά θέματα, όπως η προστασία της φύσης, η γεωργία και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Μόλις το βράδυ των εκλογών, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι το κόμμα του θα συζητήσει σύντομα το αίτημα για ακύρωση της απαγόρευσης πωλήσεων νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής προσπάθειας για την κυκλοφορία αυτοκινήτων πιο φιλικών προς το κλίμα. Η στάση αυτή απορρίπτεται κάθετα από τους Πράσινους, που επίσης δεν βλέπουν με καλό μάτι τη διαλλακτικότητα που έχει εκφράσει η φον ντερ Λάιεν για συνεργασία με το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι. Ο Έϊκχουτ ξεκαθαρίζει ότι οι Πράσινοι δεν θα συνεργαστούν ποτέ με ένα σχηματισμό που συμμετέχει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Ταυτόχρονα όμως, η οικολογική ομάδα θα πρέπει να αναλογιστούν ότι αν τελικά δεν υποστηρίξουν την φον ντερ Λάιεν διακινδυνεύσουν να επιλεγεί ως πρόεδρο της Επιτροπής κάποιος χωρίς συμμετοχή στην πράσινη ατζέντα. Άλλωστε, η ίδια η φον ντερ Λάιεν έχει προσωπικό συμφέρον να προστατεύσει την Πράσινη Συμφωνία, αφού ήταν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της πρώτης θητείας της.