ΕΡΣΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Οι εκπλήξεις που γέννησε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης στις περισσότερες χώρες και οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν ως προς τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται εντέλει ότι δεν κρύβουν το... θρίλερ που όλοι ανέμεναν για το ποιοι θα στελεχώσουν τα πόστα-κλειδιά της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, η δύναμη ευρωβουλευτών που αθροίζουν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι μάλλον χαρίζει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ευκαιρία να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν. Ταυτόχρονα, απομακρύνει το σενάριο της διαδοχής της από τον Μάριο Ντράγκι σε περίπτωση εμπλοκής, με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό να προτείνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η προερχόμενη από το ΕΛΚ Ρομπέρτα Μέτσολα φαίνεται πως θα ακολουθήσει το δρόμο της προέδρου της Κομισιόν και θα εξασφαλίσει την επανεκλογή της ως επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου. Επανεξελέγη άλλωστε στη χώρα της, τη Μάλτα, με ρεκόρ ψήφων, ενώ το αποτύπωμα της θητείας της θεωρείται σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο, αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρκετά θετικό, οπότε μπορεί και εκείνη να βασιστεί στην υπεροχή της συμμαχίας του ΕΛΚ με Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους.

Ετσι, απομένουν δύο κομβικά αξιώματα που αναζητούν υποψήφιο ή υποψηφίους: αυτό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ, ήτοι του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας.
Για τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικαθιστώντας τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, φαίνεται να προωθείται ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα. Ενώ για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Ο Αντόνιο Κόστα ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και η πρόταση ενδεχομένως ισοδυναμεί κατά κάποιον τρόπο με την... αποκατάστασή του, καθώς υποχρεώθηκε σε παραίτηση έπειτα από την αποκάλυψη υπόθεσης διαφθοράς που αποδείχθηκε ότι δεν αφορούσε τελικώς τον ίδιο, αλλά άλλα στελέχη της κυβέρνησής του. Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη άποψη: ότι η διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, και τούτο ενδέχεται να δημιουργήσει εμπόδια στην υποψηφιότητα ή ακόμη και την επιλογή του.

Από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας είχε ακουστεί ακόμη και για διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και φέρεται να είναι πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κατά γενική ομολογία δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και εν συνεχεία τη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή. Προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο των Φιλελευθέρων, είναι νέα σε ηλικία και ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες εκπροσωπεί μια χώρα της Βαλτικής και τούτο είναι απολύτως συμβολικό όσον αφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εν πολλοίς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές στις Βρυξέλλες, για το άτυπο δείπνο και τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτονόητο είναι, δε, ότι το «παζάρι» για τις κορυφαίες θέσεις θα κρίνει και τις ισορροπίες σε επίπεδο επιτρόπων για καθένα από τα κράτη-μέλη, ενώ, δεδομένου ότι κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει το ΕΛΚ, η Κεντροδεξιά θα έχει καθοριστική άποψη και ρόλο στις τελικές αποφάσεις για όλα τα πρόσωπα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στην πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ, αναμένεται να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτές τις ζυμώσεις για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τη διοικητική πυραμίδα της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τους επιτρόπους και ήδη ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι επιδίωξή του είναι να διεκδικήσει και να λάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για το πρόσωπο που θα συμμετέχει από τη χώρα μας στη νέα σύνθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων.