Ευκαιρία για να θέσουν οι ηγέτες των κρατών, τα ονόματα για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. θα βρουν αύριο στη συνάντηση που θα  πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με τη Φον ντερ Λάιεν να είναι το φαβορί και να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών -συμπεριλαμβανομένης της επανεπιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα ληφθεί γρήγορα, απηχώντας παρόμοια λόγια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν τώρα πολύ γρήγορα για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να πληρωθούν στην Ευρώπη, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να δράσει», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία. 

Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα

Η άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται για έναν και μόνο σκοπό: Να συζητηθούν οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής. Οι επικεφαλής των κρατών-μελών αναμένεται να καταλήξουν σε μια άτυπη απόφαση τη Δευτέρα, προτού σφραγίσουν τη συμφωνία κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Σολτς, «όλοι συμφωνούν ότι θα αποφασίσουμε γρήγορα όλα αυτά τα θέματα με τη μία». Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μακρόν είχε επίσης δηλώσει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες της ΕΕ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα.

«Σπρώχνουν» για τη Φον ντερ Λάιεν στο «τιμόνι» της ΕΕ

Η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά την εκλογική επιτυχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα. Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως τη Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία», μετά τις ευρωεκλογές. «Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι έχει καταστήσει αυτό δυνατό στο δικό της συνασπισμό», δήλωσε ο Σολτς. «Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να γίνουν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή. Και θα τα καταφέρουμε», είπε. Ο Γερμανός ηγέτης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αποφύγει τις συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.

Ο Σολτς για την ηγεσία της ΕΕ

Μιλώντας για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία της Ιταλίας, ο Σολτς είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι βρίσκεται «στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος». Υπάρχουν «πολιτικές διαφορές οι οποίες είναι αρκετά προφανείς και οι οποίες σημαίνουν επίσης ότι εργαζόμαστε σε πολύ διαφορετικές κομματικές οικογένειες», πρόσθεσε.«Και όταν πρόκειται για την Ευρώπη, για παράδειγμα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής να μπορεί να στηριχθεί στα παραδοσιακά δημοκρατικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στους συντηρητικούς που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους σοσιαλδημοκράτες και στους φιλελεύθερους», σημείωσε ο Σολτς. «Και μετά τα αποτελέσματα ευρωεκλογών, αυτό μπορεί να λειτουργήσει».

Ενώ ένα νεύμα έγκρισης από τους ηγέτες της ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανό, για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Εάν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στο τέλος του μήνα, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ήδη στις 18 Ιουλίου για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.