Η συμφωνία για την επόμενη ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να κλείδωσε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας ως τους κύριους υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις. Η φον ντερ Λάιεν παραμένει φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Κόστα και η Κάλας διεκδικούν σημαντικά χαρτοφυλάκια.
Λίγες ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, έναν σχεδόν μήνα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις της συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ), ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Σοσιαλδημοκράτες) και η Εσθονή Κάγια Κάλλας (Φιλελεύθεροι) θα προταθούν για τις θέσεις στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας αντίστοιχα.
Οι έξι βασικοί διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους Σοσιαλδημοκράτες) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους Φιλελεύθερους).
Οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες θεωρούν την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία, έστω και με ειδική πλειοψηφία εάν χρειαστεί, για τα τρία βασικά πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής). Για να επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις:
1. Η πρόταση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών — στην πράξη αυτό σημαίνει 15 από τα 27 κράτη μέλη
2. Η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ
Τα πρόσωπα είναι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα από τους Σοσιαλδημοκράτες και η Εσθονή Κάγια Κάλλας από τους Φιλελεύθερους του “Renew”.
Αυτή η συμφωνία είχε παρουσιαστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας, έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ έξι εθνικών ηγετών από τα τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήτοι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της φον ντερ Λάιεν, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το φιλελεύθερο Renew.
Η Μελόνι, η οποία ηγείται της σκληρής δεξιάς ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), εξοργίστηκε για τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες πριν από το δείπνο, στις οποίες συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Συμφωνία τελικά δεν υπήρξε, καθώς το ΕΛΚ ζήτησε να έχει λόγο και στη δεύτερη θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που δεν άρεσε στους Σοσιαλδημοκράτες.
Ωστόσο στο μεσοδιάστημα, το ECR προσέλκυσε αρκετούς ευρωβουλευτές με αποτέλεσμα με 83 έδρες σε σύνολο 720, να έχει αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά από το 2014, ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους του Renew.
Η τελική σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου, μια μόλις ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κανείς δεν μπορεί να πει με αβεβαιότητα ποια θα είναι η τελική ισχύς κάθε πολιτικής ομάδας.