Την οδό της επιλεκτικής αμνησίας για τα πεπραγμένα της δικής του κυβερνητικής τετραετίας που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξωση που έγινε στη συνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού και την αυτόφωρη διαδικασία που κινήθηκε εναντίον της.

Χωρίς να κοκκινήσει και παίρνοντας το αυστηρότερο εισαγγελικό ύφος της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη εξαπέλυσε κεραυνούς εναντίον της κυβέρνησης για την περιπέτεια της Ιωάννας Κολοβού. «Ο πτωχευτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας άφησε απροστάτευτες την πρώτη κατοικία και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, κάνοντας σέρβις στους servicers, δεν αξιοποίησε καν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας. Τα σημερινά (προχθεσινά) γεγονότα, όπως και αυτά πριν από έναν μήνα, με την έξωση οικογένειας αναπήρων παρουσία των ΜΑΤ, θα είναι σκηνές αλλεπάλληλες από ένα δυστοπικό μέλλον, αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή», δήλωσε.

Κίνηση εντυπωσιασμού

Λίγο αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ακόμη μια κίνηση εντυπωσιασμού, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει στη συνταξιούχο δημοσιογράφο το πατρικό σπίτι του στο Παγκράτι μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζούσε στις ΗΠΑ και μπορεί ίσως να επικαλεστεί άγνοια, αλλά η Δώρα Αυγέρη σίγουρα θυμάται πολύ καλά ότι τα μέτρα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο για να γίνουν 30.000 πλειστηριασμοί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Με το Νόμο 4354/2015 που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προβλεπόταν ρητώς ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνταν να ασκήσουν όλα τα ένδικα βοηθήματα και να κάνουν κάθε δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεών τους. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών να αποδεχθούν πιθανές ρυθμίσεις και δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες.

Το 2017 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μια διαδικασία που έκανε πιο σκληρή τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν έφερε τροπολογία με την οποία προβλεπόταν η αυτεπάγγελτη δίωξη και η αυτόφωρη διαδικασία για όσους επιχειρούσαν να τους εμποδίσουν. Ακόμη, τον Φεβρουάριο του 2019 ολοκλήρωσε το έργο του με την οριζόντια κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αποκαλύψεις Λαφαζάνη

Τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των πλειστηριασμών μπορεί να περιγράψει καλύτερα ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δεν βγήκε αλώβητος από αυτήν την ιστορία, αφού καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση διότι επιχείρησε να εμποδίσει ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πριν από περίπου έξι χρόνια. «Ολα αυτά έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι τα ήξεραν, όλοι τα έβλεπαν και όλοι τα κάλυπταν: Τσίπρας, Κοντονής, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και η υπόλοιπη κυβερνητική ορχήστρα. Και η δίωξη γινόταν µόνο σε διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να σώσουν πρώτες κατοικίες. Εμένα, που σχεδόν ίδρυσα τον ΣΥΡΙΖΑ, τον έστησα και τον υποστήριξα μέσα από τις πιο σκληρές διαδικασίες, και στη Βουλή και στο δρόμο σε όλη τη διάρκεια της αντιπολίτευσης μέχρι να γίνει κυβέρνηση, ήρθαν οι κύριοι αυτοί και κάναν δίωξη εις βάρος µου», είπε σε συνέντευξή του πριν από περίπου έναν χρόνο.

Τα καλά και συμφέροντα...

Η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού εκφράζεται όταν είναι στην αντιπολίτευση. Το κύμα συμπαράστασης για την περιπέτειά της μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο του 2022, όταν στην προηγούμενη απόπειρα έξωσής της που δεν ολοκληρώθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ολγα Γεροβασίλη και η Ράνια Σβίγκου την επισκέφθηκαν στο σπίτι της για να δηλώσουν ότι στέκονται δίπλα της και να μιλήσουν με σκληρά λόγια για την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέχασε –και αυτός– ότι η ημερομηνία δημοσίευσης του πλειστηριασμού του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού ήταν η 20ή Μαρτίου 2019, όταν πρωθυπουργός ήταν εκείνος και μόλις ένα μήνα μετά αφότου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο πρώτος πλειστηριασμός δεν ανέδειξε αγοραστή και χρειάστηκε δεύτερος, ο οποίος έγινε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Με τα χρήματα του πλειστηριασμού ξεπληρώθηκε αυτό το χρέος της Ιωάννας Κολοβού και της έμειναν, όπως είπε η ίδια, περίπου 52.000 ευρώ, με τα περισσότερα εκ των οποίων πλήρωσε άλλες οφειλές, όπως, για παράδειγμα, κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία.