Θετικές εξελίξεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι θα πρστατεύονται αποτελεσματικότερα από τους πλειστηριασμούς, φέρνουν οι βελτιωτικές αλλαγές του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. 

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία έδωσε στην ΕΡΤ η δικηγόρος και διαμεσολαβήτρια Νανά Παπαδογεωργάκη, η οποία εξήγησε ότι οι πιστοποιημένοι ευάλωτοι, δηλαδή αυτοί που έχουν το πιστοποιητικό του ευάλωτου στην πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών, μπορούν με πολύ απλά βήματα, με κωδικούς Taxis, να μπουν στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ, καθώς και ελάχιστα φορολογικά στοιχεία και αμέσως να κάνουν την αίτηση. Σε 15 μέρες, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του ευάλωτου, θα προστατεύεται ο οφειλέτης από τον πλειστηριασμό και θα παίρνει τη συνεισφορά του Δημοσίου.

Όσο για το αν οι τράπεζες επιθυμούν αυτές τις ρυθμίσεις, η Νανά Παπαδογεωργάκη εξήγησε ότι «όταν έχουμε μια σημαντική εμπορική αξία στο ακίνητο, εκεί μπορεί να βρούμε προσκόμματα και να μην μπορέσουμε ποτέ να ρυθμίσουμε το ακίνητο. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της προκαταβολής. Μερικές φορές είναι πολύ υψηλή η προκαταβολή που ζητείται από τις εταιρείες».

Τέλος υπενθύμισε πως η κατασχετήρια έκθεση που έρχεται στον οφειλέτη έχει βάθος χρόνου περίπου 8 με 10 μήνες. «Άρα σου αφήνει ένα περιθώριο να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις. “Να πάω σε ειδικούς, να κάνω δικαστικές ενέργειες, να μπω στην πλατφόρμα του ευάλωτου”, όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε για τελευταία στιγμή», τόνισε η κ. Παπαδογεωργάκη.