Το «Σύνδρομο της Υβρεως» είναι μια διαταραχή χωρίς προφανή αιτία, που εκδηλώνεται όταν κάποιος αναλάβει την εξουσία. Το περιγράφει ο διακεκριμένος Αγγλος νευρολόγος - ψυχίατρος, λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, που υπήρξε και υπουργός Εξωτερικών, στο βιβλίο του «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία». Τη λέξη «ύβρις» ο συγγραφέας τη δανείστηκε από την αρχαία ελληνική γλώσσα και με τη σημασία της εποχής εκείνης. Ο Οουεν περιγράφει δεκατέσσερα συμπτώματα του συνδρόμου και σημειώνει ότι είναι αρκετό να εμφανίζει ένας ηγέτης τουλάχιστον τρία από τα δεκατέσσερα προκειμένου να βγει η συγκεκριμένη διάγνωση.

«Ο Βαρουφάκης και ο Κασσελάκης έχουν και τα 14 συμπτώματα», τονίζει στο «Μανιφέστο» ο έγκριτος πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης και προσθέτει ότι και οι δύο θεωρούν ότι κατέχουν τη μοναδική αλήθεια. «Εχουν το ίδιο ύφος, μιλάνε σαν όλοι οι άλλοι να είναι υποδεέστεροι», σημειώνει και συμπληρώνει ότι είναι μάλιστα ενδεικτικό πως τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης, έχουν το ίδιο στιλ. «Το ντύσιμο ήταν πάντοτε εξαντρίκ, φορούν σχεδόν τα ίδια παλτό, ο γιακάς είναι σηκωμένος και τα ρούχα στενά», λέει ο κ. Δρυμιώτης.

Με απανωτά λάθη

Και οι δύο, κατά τον πολιτικό αναλυτή, ρέπουν προς τα επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη. Επί παραδείγματι ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πόζαρε με τα καλαμαράκια στο πιάτο και την Ακρόπολη στο φόντο, κι όταν άρχισαν οι ειρωνείες στο hashtag #LIDL_Sarakosti, εκείνος τα έβαλε με το «Paris Match» που δημοσίευσε τις φωτογραφίες. Ο, δε, Στέφανος Κασσελάκης, πριν ακόμα αναλάβει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα ως… κρατίδιο. «Για τα εθνικά θέματα είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να μην απαντάει στην πρόκληση Ερντογάν, για αναγνώριση του δεύτερου μισού της... Του κρατιδίου, τέλος πάντων, του δικού τους. Της βόρειας... ε, στην Κύπρο. Αντί να απαντάει επιτόπου...», ανέφερε ενώπιον των δημοσιογράφων και αργότερα έτρεξε να τα μαζέψει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αργά το βράδυ και ήταν κουρασμένος. Σε έτερη περίπτωση, άσκησε έντονη κριτική στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, μια επιλογή που ήταν του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια και οι δύο πολλές φορές δείχνουν εμμονικοί. Ο μεν Βαρουφάκης με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, με το περιβόητο σύστημα «Δήμητρα», την εθνικοποίηση τραπεζών, τη συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος εντός δύο ωρών και την ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής με εκτύπωση μονάδων «Δήμητρας» σε χάρτινη μορφή και με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιστοίχως, με τις πολιτικές του επιλογές, επιμένει να βάζει απέναντί του τα στελέχη του κόμματος, όπως για παράδειγμα φάνηκε με το περίφημο ερωτηματολόγιο, το οποίο αρχικά απέσυρε προφορικά για να το επαναφέρει στη συνέχεια… γραπτά.

Σύντομα το… τέλος

Σε κάθε περίπτωση, ο Ανδρέας Δρυμιώτης προεξοφλεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει το ίδιο πολιτικό τέλος με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αναλυτή, τον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποβάλει το ίδιο το εσωκομματικό σύστημα , καθώς «δεν ταιριάζει στην Κουμουνδούρου», ούτε ως ύφος ούτε ως πολιτική κατεύθυνσή. «Δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο κ. Δρυμιώτης, λέγοντας μάλιστα ότι ο Στ. Κασσελάκης θα παραμείνει ενδεχομένως στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τουλάχιστον ως πρωταγωνιστής, ακόμη λιγότερο απ’ ό,τι παρέμεινε ο Γ. Βαρουφάκης. Οπως ο ίδιος εξηγεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα «καπιταλιστικό προφίλ», αντίστοιχο με αυτό του επικεφαλής του ΜέΡΑ25: «Πήγε σε ιδιωτικό σχολείο, είναι πλούσιος, ζούσε στην Αμερική, είναι φιλελεύθερος σεξουαλικά»! Εξηγεί, δε, ότι ανάλογα με το περιβάλλον, και οι δύο πολιτικοί μπορούν να επιβιώσουν.

Εν κατακλείδι, ο κ. Δρυμιώτης θεωρεί ότι ο Κασσελάκης είναι ένας νάρκισσος και μάλιστα χειρότερος από τον Βαρουφάκη που «πίστευε ότι είναι ανώτερος από τον Θεό». Οπως προσθέτει, ο Κασσελάκης πιστεύει ότι είναι ανώτερος από την Αγία Τριάδα…