Στο Ιζνίκ, την αρχαία Νίκαια της Βιθυνίας, στον τόπο όπου το 325 μ.Χ. συγκλήθηκε η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, ο πάπας Λέων και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντώνται για μία ιστορική κοινή προσευχή την Παρασκευή (28.11.2025), σε μια χειρονομία που παρουσιάζεται ως ανανεωμένο μήνυμα υπέρ της χριστιανικής ενότητας.
«Επιστρέφουμε σε αυτό λίκνο της χριστιανικής πίστης», είπε στην ομιλία του ο οικουμενικός πατριάρχης, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ενότητας και νίκης της πίστης και της Αλήθειας.
«Ας ακούσουμε όλες τις φωνές των πιστών για ενότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος.
Το σύμβολο της Νίκαιας είναι ένας σπόρος για όλη την χριστιανική ύπαρξη, τόνισε ο οικουμενικός πατριάρχης, σημειώνοντας ότι αποτελεί σύμβολο του Όλου. «Έχοντας τη φλόγα της Νίκαιας να καίει την καρδιά μας, ας ακούσουμε όλες τις φωνές για ενότητα», υπογράμμισε.

Ο οικουμενικός πατριάρχης στην προσλαλιά του ανέφερε ότι «παρά τις διαφορές έχουμε ένα κοινό αίσθημα ελπίδας», έκανε λόγο για «μαρτυρία για τους Πατέρες της Νίκαιας» και τόνισε ότι: «Νίκαια σημαίνει νίκη αλλά όχι ως επιβολή, αλλά ως το σήμα του Σταυρού, είναι μια νίκη όχι αυτού του κόσμου , νίκη πνευματική». Ζήτησε επίσης να «αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον».
«H πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό είναι η βάση για την ενότητα όλων των Χριστιανών. Παρόλο που οι Χριστιανοί είναι πολλοί, εν Χριστώ είμαστε ένα» , ανέφερε μεταξύ άλλων ο πάπας Λέων καλώντας να ξεπεράσουμε το "σκάνδαλο των διαφορών", όπως είπε. Καταδίκασε επίσης την χρήση της θρησκείας για πολέμους και φονταμενταλιστικές κινήσεις.
Από την πλευρά του ο πάπας, τόνισε ότι πρέπει «να υπερβούμε τα σκάνδαλα της διαιρέσεως. Οι χριστιανοί πιστεύουν στον ένα Ιησού Χριστό. Ενώπιον του είμαστε ένα Μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς το λόγο του Θεού».
«Πρέπει να απορρίψουμε τη χρήση βίας ή οποιαδήποτε μορφή φανατισμού Να ακολουθήσουμε το μονοπάτι του διαλόγου και της συνεργασίας», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Παρόντες στις προσευχή εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών.