Με την επισήμανση πως η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά «ένα ζήτημα το οποίο συναντάμε καθημερινά έξω, στο δρόμο, μέσα στο σπίτι μας, στη σχολική μονάδα, στον χώρο εργασίας, σε χώρους πολιτισμού», ξεκίνησε την τοποθέτησή του, κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών και πολιτικών για την παραβατικότητα των ανηλίκων, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να ακούμε και να κατανοούμε τα παιδιά.
Χρειάζεται να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των παιδιών, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό το σκεπτικό εμπεριέχεται στη φιλοσοφία της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων που παρουσιάστηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα ενθάρρυνε τους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους, αλλά και να αφιερώσουν χρόνο να καταλάβουν πώς σκέφτονται στην εφηβεία.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, τόνισε ότι η Εθνική Στρατηγική ήταν ένα ιδιαίτερο πόνημα, με ιδιαίτερες προκλήσεις, ανάμεσα σε αυτές η άσκηση πολιτικής.
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, έκανε λόγο για σημαντικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν», καθώς σχετικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων είχαν ήδη αναπτυχθεί. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε τη θεσμοθέτηση του συμβούλου σχολικής ζωής, την εισαγωγή μαθημάτων που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη, την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Όπως επισήμανε, ήδη 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσβληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, στην κοινωνική εργασία αντί των αποβολών, ως ένα άλλο μοντέλο κοινωνικοποίησης. Ειδική αναφορά έκανε και στα τεχνικά γυμνάσια, τα οποία θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε επίσης ότι «δεν ξεκινάμε σήμερα», «έχουμε ξεκινήσει από το 2019» και παρέθεσε τις σχετικές πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν υπήρχε ο ορισμός της παιδικής κακοποίησης, κάτι που έγινε το 2021. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό πως το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων αντιμετωπίζεται διυπουργικά.
Μήνυμα Παπαστεργίου στους γονείς για το Kids Wallet
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το Kids Wallet που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Όπως είπε, είναι ένας απλός μηχανισμός γονεϊκού ελέγχου, είναι ένα εργαλείο για την επιβεβαίωση της ηλικίας, και λειτουργεί ως εργαλείο ταυτοποίησης. Είναι το πρώτο σχετικό εργαλείο πανευρωπαϊκά. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση του Kids Wallet, ωστόσο προέτρεψε τους γονείς να το κάνουν.
Το Kids Wallet, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και θα τεθεί από σήμερα σε εφαρμογή, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες: γονικό έλεγχο, επιβεβαίωση ηλικίας και ψηφιακή ταυτότητα για ανηλίκους.
Γονικός Έλεγχος: Το Kids Wallet επιτρέπει στους γονείς να ρυθμίζουν τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές.
Επιβεβαίωση Ηλικίας: Η εφαρμογή παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προστατεύοντάς τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και πιθανούς κινδύνους.
Ψηφιακή Ταυτότητα: Το Kids Wallet λειτουργεί ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο το παιδί μπορεί να αποθηκεύσει την ψηφιακή του ταυτότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν επιβεβαίωση ηλικίας.
«Με το Kids Wallet, δίνουμε στους γονείς ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ψηφιακή τους ταυτότητα και τους βοηθάμε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου πριν παρουσιάσει τα βήματα για τη χρήση του από τους γονείς.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
1. Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.
2. Δημιουργία Λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
3. Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.
4. Επιβεβαίωση Ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα.
5. Ψηφιακή Ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».
Ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε τους γονείς να χρησιμοποιήσουν το Kids Wallet με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο κατασκοπείας. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τα καθοδηγήσουμε και να τα προστατεύσουμε, όχι να τα ελέγχουμε απόλυτα. Συζητήστε με το παιδί σας για τους λόγους για τους οποίους θέτετε αυτούς τους περιορισμούς και δώστε του τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Kids Wallet δεν δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να διαβάζουν τα μηνύματα των παιδιών τους ή να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να θέσουν ορισμένους περιορισμούς και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων αποτελεί ένα δυναμικό σχέδιο που θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνητικούς φορείς- να συνεργαστούν για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους νέους.
Αντίδοτο στη βία ο αθλητισμός
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία. Τόνισε ότι αθλητές θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε όλα τα σχολεία για να εμφυσήσουν την ανάγκη και την αγάπη στον αθλητισμό. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να εμπνέει τη νεολαία στον αθλητισμό.
Ήπιες περιπολίες
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία προστασίας των ανηλίκων, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει ήπιες περιπολίες, οι οποίες πέρα από την πρόληψη έχουν και τον χαρακτήρα της αποτροπής, τo τηλεφωνικο εργαλείο 10201 και το Safe Youth. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη Τοπικών Δικτύων Πρόληψης της Παραβατικότητας, την επιμόρφωση του προσωπικού, ενώ αναμένεται η δημιουργία νέων δομών ανηλίκων. Έμφαση δίνεται στην κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ομαλή επανένταξη των νεαρών παραβατών.
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αναφέρθηκε σε 40 νέες μονάδες φροντίδας ψυχικής υγείας με προσανατολισμό και στην οικογένεια.
Δείτε την την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας των Ανηλίκων 2025 – 2030: Δίπλα στα παιδιά, Απέναντι στη Βία ΕΔΩ