Η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων παρουσιάζεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με ξεχωριστή θέση να έχουν οι μαρτυρίες μαθητών για σχετικά περιστατικά που έχουν βιώσει. Αντίστοιχα ξεχωριστή θέση έχει και το Kids Wallet, μια εφαρμογή γονεϊκού ελέγχου και ένα εργαλείο ταυτοποίησης, η οποία από σήμερα το μεσημέρι μπαίνει σε εφαρμογή.

Η εθνική στρατηγική δίνει έμφαση στην πρόληψη και προστασία των ανηλίκων από τη βία, με παρεμβάσεις που εκτείνονται από το σχολείο και την οικογένεια έως τον ψηφιακό χώρο. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία 10 τεχνικών γυμνασίων, την κοινωνική εργασία εντός του σχολείου αντί για αποβολές, περισσότερους ψυχολόγους στα σχολεία, και την ενίσχυση του θεσμού «Σπίτι του Παιδιού».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα, επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει, από το 2019, 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας, από την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία.

4671116.jpg

Παρουσιάζοντας μία έκθεση 158 σελίδων, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι δυστοπία στη βία των ανηλίκων».

Η ίδια είπε ότι υπάρχουν 138 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων τα τελευταία 5 χρόνια ειδικά στο θέμα του διαδικτυακού bullying. Πρότεινε δε να δοθεί έμφαση στη σοφρωνιστική πολιτική απέναντι στους ανήλικους παραβάτες και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη θέση, αντί αποβολής, τα παιδιά να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία στο σχολείο, σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών. Σε σοβαρότερα περιστατικά τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα.

Πώς λειτουργεί tο Kids Wallet

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο Kids Wallet, το οποίο, όπως είπε, από σήμερα το μεσημέρι θα μπορούν οι γονείς να κατεβάσουν στο κινητό. Ο υπουργός εξήγησε αναλυτικά πώς δουλεύει η εν λόγω εφαρμογή, σημειώνοντας ότι συγκεντρώνει τρεις βασικές λειτουργίες και συγκεκριμένα: Γονικό έλεγχο (Parental Control), Επαλήθευση ηλικίας (Age Verification) και Ταυτοποίηση για ψηφιακές υπηρεσίες.

4671126.jpg

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για ένα μέσο επιτήρησης με ποινές, αλλά για ένα εργαλείο υπεύθυνης χρήσης που ενισχύει τον ρόλο των γονιών. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω των κωδικών TaxisNet του γονέα. Μόλις γίνει η είσοδος, εμφανίζονται αυτόματα τα ανήλικα τέκνα από το Μητρώο Πολιτών. Ο γονέας μπορεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλείας, να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό και να διαμορφώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα χρήσης ανάλογα με τις ώρες, τις ημέρες και τις συνήθειες του παιδιού.

Την παρουσίαση θα κλείσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

6550956.jpg

Περισσότεροι  ψυχολόγοι

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επανέλαβε τη δέσμευση «να αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία ώστε να είναι περισσότερες από μια ημέρες στα σχολεία. Σήμερα έχουμε 4.600 ψυχολόγοι στα σχολεία που όμως είναι μόνο μια ημέρα σε κάθε σχολείο γιατί μοιράζονται».

4671127.jpg

Μιλώντας διαδικτυακά η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στον ρόλο της οικογένειεας, λέγοντας ότι «είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προστασίας των ανηλίκων, εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού». Όταν λοιπόν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια και γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή αν οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται κακοποιητικές, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία και δεν μιλούν όταν αυτή συμβαίνει», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στον αθλητισμό, ως το αντίδοτο στη βία.

«Το βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα της βιας των ανηλίκων καταλήγει στην ΕΛΑΣ και είναι ένα ευαίσθητο και δύσκολο πρόβλημα προς διαχείριση» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις από τα γραφεία που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.