Tον στόχο της τη νέα σχολική χρονιά να προσληφθούν περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα δημόσια σχολεία της χώρας, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρέμβασή της, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, σε πάνελ για τον σχολικό εκφοβισμό.
Αναφερόμενη στην επικείμενη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, μέρος του οποίου αφορά στον ενδοσχολικό εκφοβισμό, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε συγκεκριμένα: «Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη προστατευτική αγκαλιά γύρω από τα παιδιά. Όμως δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Το 2021 θεσμοθετήσαμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Φέτος ήδη πάνω από 4.500 εκπαιδευτικοί έχουν επιλέξει αυτή την ενότητα. Το 2023 ψηφίσαμε έναν πολύ σημαντικό νόμο τον "Ζούμε Αρμονικά ΜΑΖΙ, Σπάμε τη Σιωπή!" για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Αποδείξαμε ότι υπάρχουν νόμοι και ρυθμίσεις που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη σχολική πραγματικότητα. Βάλαμε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Στόχος μου, τη νέα χρονιά να προσλάβουμε περισσότερους στα δημόσια σχολεία».
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
Η υπουργός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και τη διαχείριση της πλατφόρμας «Stop Bullying», η οποία καταγράφει αλλά και αποτελεί έναν συνεκτικό οδηγό αντιμετώπισης των περιστατικών βίας στο σχολικό περιβάλλον.
«Ήδη έχουν επιμορφωθεί 22.000 εκπαιδευτικοί και οι 14.000 εξ’ αυτών έχουν, ήδη, λάβει πιστοποίηση. Πιστεύουμε ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς ο αριθμός των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών που θα έχουν επιμορφωθεί σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό θα φτάσουν τις 50.000» ανέφερε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η επιμόρφωση είναι σε εθελοντική βάση και αφορά στις ομάδες των εκπαιδευτικών που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού. «Αυτό θα είναι στο επίκεντρο των σχεδίων δράσης τα οποία θα καταθέσουν τα σχολεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» σημείωσε η υπουργός.
«Συνεχίζουμε συστηματικά. Θέλουμε να είμαστε διπλά στα παιδιά για τα περιστατικά που γίνονται εντός των σχολείων αλλά μην ξεχνάμε ότι ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών συμβαίνει εκτός. Κι εδώ έχει μεγάλη σημασία η κοινότητα και η ευρύτερη διαχείριση. Είναι καίριο να πιάνουμε το νήμα από την πρόληψη. Πριν φτάσουμε στο κομμάτι της προπαραβατικότητας ή της παραβατικότητας. Να νιώθει ένα παιδί δυνατό να αντιμετωπίσει μια πρόκληση η μια απειλή και ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει, να ξέρει να εντοπίζει και να κάνει την αναγκαία δράση» σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη.