«Όλα τα ψηφιακά εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να γίνουν κατανοητά ως βοηθοί, όχι ως αυτοσκοπός, να λειτουργήσουν επικουρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε πώς να μάθουμε», είπε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στο ερώτημα εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα λύσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης, που της τέθηκε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναλύοντας την στρατηγική της κυβέρνησης στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, η Σοφία Ζαχαράκη εξήγησε ότι έχοντας προχωρήσει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,5 εκατ. ευρώ «περισσότεροι από 120.000 εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί σε θέματα ψηφιακού εγγραμματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης». Επίσης, ανέφερε ότι «περισσότεροι από 6.800 διαδραστικοί πίνακες είναι στα σχολεία και αναπτύσσεται το περιεχόμενο για αυτούς». Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι «υπάρχει πρόθεση να μπουν διαδραστικοί πίνακες και στις τάξεις από την Α' μέχρι την Δ' δημοτικού».

Έρευνα: Οι μαθητές χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση έρευνας για το πόσοι μαθητές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, Συγκεκριμένα, η εταιρεία έρευνας κοινής γνώμης «Ipsos», που διενέργησε έρευνα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες και δείγμα 7.000 μαθητών ηλικίας 12-17 ετών έδειξε ότι το 59% των μαθητών έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και ότι 4 στους 10 χρησιμοποιούν το εργαλείο του ChatGPT. Βέβαια, η έρευνα έδειξε ότι καταγράφονται και μικρότερα ποσοστά ελλείψεις σε ψηφιακές συσκευές και ανεπακρής σύνδεση στο δίκτυο.

Πάντως, από την έρευνα προέκυψε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται ως βοηθός μάθησης ως επί το πλείστον, προκειμένου οι μαθητές είτε να κάνουν πιο εύκολα τις εργασίες τους, ή για να μαθαίνουν περισσότερα, ή για να μαθαίνουν στον δικό τους ρυθμό. Επίσης, 6 στους 10 μαθητές δήλωσαν ότι εκτός σχολείου χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντλούν πληροφορίες. Ενώ, 7 στους 10 πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν επιτυχία στο σχολείο.