Στο πλαίσιο της προστασίας των ανηλίκων από την βία και την παραβατικότητα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την Μεγάλη Τετάρτη την εθνική στρατηγική. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί την ερχόμενη χρονιά για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων θα είναι ένας οδηγός, που καταγράφει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και που θα προτείνει άλλες 29, με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 θα είναι οριζόντια, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και υλοποιούνται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία».
Αυξημένη η παραβατικότητα των ανηλίκων
Δεδομένης της αύξησης της παραβατικότητας των ανηλίκων για το 2024 σε σχέση με το 2023 η Βασιλική Αρτινοπούλου, Επικεφαλής Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων παρά τω πρωθυπουργώ, εξήγησε τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής.
«Η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat βρίσκεται ακόμη κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση και πρόληψη, αλλά είμαστε πλέον έτοιμοι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένα πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης», είπε η Βασιλική Αρτινοπούλου.
Από την πλευρά του Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στα δυο εργαλεία για την καταπολέμησή του διαδικτυακού εκφοβισμού. Το Kids Wallet χρησιμεύει στον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανήλικου από τους γονείς. Ενώ το Age Verification χρησιμεύει στην διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες.
Παρεμβάσεις εντός των σχολείων
Για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη ξετύλιξε την δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί την ερχόμενη χρονιά και αφορά στα εξής:
- Αυτοαξιολόγηση των σχολείων στο κομμάτι της βίας και του εκφοβισμού.
- Πρόσληψη περισσότερων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, με προσπάθεια μονιμοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων.
- Αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που θα επιμορφωθούν σε αυτόν τον τομέα
- Εμπλοκή όσο περισσότερων παιδιών γίνεται, «ώστε να γίνουν οι θετικοί πολλαπλασιαστές των θετικών συμπεριφορών».
«Θα δοθεί έμφαση και στα νηπιαγωγεία, ώστε να ξεκινήσουμε από νωρίς την εισαγωγή στις έννοιες της ομάδας, της αγάπης και της κατανόησης του διαφορετικού», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.