Σε τρία κομμάτια είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το γεμάτο εντάσεις συνέδριο. Η λεγόμενη νέα «προεδρική φρουρά» αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες και τακτικούς συνομιλητές του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι και τον επηρεάζουν στις κεντρικές του αποφάσεις ή είναι συνδιαμορφωτές τους. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τους Ευάγγελο Αποστολάκη, Οθωνα Ηλιόπουλο, Ελενα Ακρίτα, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννη Μπουρνούς, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρο Παππά, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Ρένα Δούρου, Ραλλία Χρηστίδου, Βασίλη Κόκκαλη.

Από την άλλη πλευρά είναι η ομάδα υπό την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έχει απευθείας επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή τη νέα εσωκομματική ομάδα ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Αθηνά Λινού, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης – ως οργανωτικός υπεύθυνος–, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, οι δύο γραμματείς του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης και Ράνια Σβίγκου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου φάνηκε να διαμορφώθηκε και μία νέα ομάδα από ξεχωριστούς κομματικούς παράγοντες, που χαρακτηρίζονται ως ενδιάμεσοι, που τις τελευταίες ημέρες συντονίστηκαν και καθόρισαν τις εξελίξεις, αποτρέποντας τις νέες εσωκομματικές εκλογές. Σε αυτούς συγκαταλέγονται, οι Νίκος Παππάς, που συνομιλεί με τον Παύλο Πολάκη, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας, Διονύσης Καλαματιανός κ.ά. Τι συνάγεται από όλα τα παραπάνω; Οτι η Κουμουνδούρου θα πιει το πικρό ποτήρι των διασπάσεων μέχρι το τέλος, όπως γίνεται συνήθως με τα αριστερά κόμματα. Μετά από μια αποτυχημένη παρουσία στις ευρωεκλογές, η πρώτη ομάδα που θα πάρει αποστάσεις θα είναι αυτή της Ολγας Γεροβασίλη και του Διονύση Τεμπονέρα. Ο Κασσελάκης θα μένει Κουμουνδούρου λόγω της κρατικής επιχορήγησης.