Ένα ηχηρό όχι στην τοξικότητα και την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών λένε οι πολίτες, που ναι μεν θέλουν τη διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών, εν τούτοις γυρίζουν την πλάτη σε όσους σκυλεύουν τους νεκρούς προκειμένου να κερδίσουν πόντους στο μικροκομματικό παιχνίδι τους εν όψει των ευρωεκλογών. Η δημοσκόπηση της Pulse το επιβεβαιώνει, όπως επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι όλα γίνονται για τη δεύτερη θέση και αφορούν την εκλογική… μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη.

Το προηγούμενο διάστημα –συνεχίζεται με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση– Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξαν να επαναφέρουν τον πολιτικό βούρκο στο προσκήνιο, προκειμένου αφενός να μειώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση –κατ’ επέκταση και τα ποσοστά– αφετέρου να αλιεύσουν ψήφους ο ένας από τον άλλον για να ανεβάσουν τα δικά τους, ο καθένας φυσικά για το κόμμα του.

Τι κατάφεραν; Μια αλλαγή στην κατάταξη του δευτερότριτου. Να περάσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και να βρεθεί τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Να χάσει ποσοστό το ΠΑΣΟΚ και να πάρει ισόποσο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πού μπορεί να αποδοθεί αυτό, τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το θέμα με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, εμφανιζόμενος μάλιστα ως ένας άτυπος επικεφαλής της αντιπολίτευσης; Μα στο γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πιο… επικοινωνιακός αναφορικά με το κοινό στο οποίο και οι δύο στοχεύουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατεί να καρπωθεί οποιοδήποτε όφελος προκύπτει από τέτοιες ενέργειες. Δεν μπόρεσε να καρπωθεί οφέλη από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν από τις διαλυτικές τάσεις που εμφάνισε –και συνεχίζει να εμφανίζει– το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Έτσι βρέθηκε και πάλι στην τρίτη θέση.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η δεύτερη θέση και ένα ποσοστό ίσο και μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να αποφύγει νέα και πιο συντονισμένη ενέργεια εσωκομματικής αμφισβήτησής του.

Το τραγελαφικό στην περίπτωσή του είναι ότι ζητεί να γίνουν παράλληλα και εθνικές εκλογές. Εμφανίζεται να δηλώνει πως θα είναι δεύτερος, αλλά να θέλει εθνικές εκλογές για να… ζυγιστεί ο ίδιος, με την ελπίδα πάντα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα χάσουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το αίτημά του έχει τόση αξία όση και οι υποσχέσεις του για λεφτά με ουρά από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου προς όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές τάξεις.

Γι’ αυτό και η πλειοψηφία τάσσεται κατά του αιτήματος για νέες εθνικές εκλογές. Όχι μόνο γιατί είναι πρόσφατες οι προηγούμενες, αλλά και διότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κανένα πολιτικό αφήγημα, καμία πρόταση και κανένα πρόγραμμα απέναντι σε αυτά που εφαρμόζει ή δρομολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η καταλληλότητά του για πρωθυπουργός δεν επλήγη το τελευταίο διάστημα, παρά τις ποσότητες λάσπης που εκτοξεύτηκαν εναντίον του τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας, οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού. Κατανοούν ότι η αγωνία του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη για την πολιτική τους επιβίωση δεν τους αφορά. Διαπιστώνουν πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ψαρεύουν ψήφους στα θολά νερά του λαϊκισμού και των ψεκασμένων θεωριών συνωμοσίας. Αναμένουν όμως από την κυβέρνηση λύσεις στα προβλήματά τους. Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες και έπεται αυτό της ασφάλειας. Όχι ότι δεν υπάρχουν άλλα. Σε αυτά όμως αναζητούν λύσεις και τις ζητούν από την κυβέρνηση που εξέλεξαν.

Αυτά είναι και ο αντίπαλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτά έχει να αναμετρηθεί και αυτά να αντιμετωπίσει. Ναι, η αντιπολίτευση θα συνεχίσει με τον πόλεμο λάσπης. Δεν διαθέτει οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέραν της επανάληψης των λαϊκίστικων υποσχέσεων που και ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Δεν θα σταματήσει αφού δεν έχει τίποτα να χάσει, ούτε και να κληθεί να εφαρμόσει όσα τάζει.