Οι –κατά Αλέξη Τσίπρα– «ήρωες» κουκουλοφόροι δεν είναι πλέον προστατευόμενοι μάρτυρες. Oι γελοίες καταθέσεις για την υπόθεση Novartis δεν είχαν κανένα αντίκρισμα και στο πλαίσιο αυτό οι κουκούλες βγήκαν. Τώρα βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματά τους, τους 10 πολιτικούς που διασύρθηκαν, και ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλος. Δεν κρύβεται με τίποτα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το προ εξαμήνου mea culpa του Τσίπρα για την υπόθεση Novartis δεν ήταν τυχαίο αφού με τον τρόπο αυτόν και τη δήλωσή του εμφανίσθηκε να επιχειρεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών για τη μεγαλύτερη σκευωρία που στήθηκε με γνώμονα τη ρήση του Παύλου Πολάκη «να βάλουμε μερικούς πολιτικούς στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλέσει από το βήμα της Βουλής, ως πρωθυπουργός μάλιστα, τους κουκουλοφόρους «ήρωες». Είχε επιπλήξει μάλιστα όσους τους αποκαλούσαν «κουκουλοφόρους» εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την απάντηση βέβαια την είχε πάρει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τι είχε πει ο γραμματέας του ΚΚΕ; Τα εξής: «Είναι όνειδος για όσους μιλάνε εξ ονόματος της Αριστεράς κι έχουν ακόμα λίγη τσίπα, έστω να αποδέχονται την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι οι ανώνυμοι – προστατευόμενοι, υποτίθεται– μάρτυρες είναι ήρωες, με διεθνή διάσταση μάλιστα! Οι ήρωες, πρέπει να ξέρει ο κ. Τσίπρας, δεν φοράνε ποτέ κουκούλες, ακόμα κι όταν κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή».

Ας δεχθούμε όμως ότι κάποιοι πρέπει να καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας. Είναι όμως μεταξύ αυτών οι (πρώην) κουκουλοφόροι της σκευωρίας Νovartis; Είναι κάποιοι που καταθέτουν χωρίς αποδείξεις και χωρίς να μπορούν να πιστοποιήσουν αυτά που λένε; Μπορεί να έχει καθεστώς προστασίας ένας άνθρωπος που δηλώνει ότι έμπαιναν τροχήλατες βαλίτσες με χρήματα στο Μαξίμου την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς;

Μπορούν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες όταν δηλώνουν ευθαρσώς ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έπαιρνε συγκεκριμένα ποσά χωρίς καμία υποχρέωση να αποδείξουν κάτι σχετικό και χωρίς η έρευνα να έχει αποδείξει οτιδήποτε; Το αυτό για τον Ανδρέα Λοβέρδο και άλλους όπως για παράδειγμα τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τα δάκρυα του οποίου στο βήμα της Βουλή έχουν στιγματίσει για πάντα τους σκευωρούς και συνολικά το –κατά Ζαννέτ Τσίπρα– μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση είναι όχι. Σε καμία χώρα δεν υφίσταται προστασία κάποιου που δεν έχει καταθέσει ένα στοιχείο. Που η κατάθεσή του δεν έχει οδηγήσει σε μια καταδίκη. Πουθενά. Αυτό που επικαλείται σήμερα ο πανικόβλητος ΣΥΡΙΖΑ αφορά περιπτώσεις που οι μαρτυρίες έχουν οδηγήσει σε αποκαλύψεις και καταδίκες.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Το γεγονός ότι σύσσωμα τα στελέχη του –ακόμη και ο Στέφανος Κασσελάκης– επιχειρούν να εγείρουν θέμα κράτους Δικαίου το επιβεβαιώνει. Όπως επιβεβαιώνει και την αγωνία που υπάρχει για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Για το αν οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες θα μιλήσουν. Για το αν θα αποκαλύψουν τους ηθικούς αυτουργούς της σκευωρίας.

Κυρίως για το αν θα επιβεβαιώσουν τον επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή που έχει μιλήσει για την ύπαρξη παρα-υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, τονίζοντας ότι «εγώ θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο είχε στηθεί ένα παρά-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου» για να προσθέσει απαντώντας στην ερώτηση «από ποιον;» το εξής:

«Στο Μέγαρο Μαξίμου, από ποιον στήνεται το παρα-υπουργείο; Για αυτό μου κάνει εντύπωση αυτά που λέει σήμερα. Θα πρέπει να πει ποιες ήταν οι ατυχείς επιλογές, πώς υλοποιήθηκαν και με ποιους. Ποιοι τις υλοποίησαν;»

Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης –από κοντά και όσοι έσπευσαν να επενδύσουν στη σκευωρία της Novartis με δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις– έδειξαν ότι η εξέλιξη προκαλεί πανικό στην Κουμουνδούρου, αφού το ενδεχόμενο να πέσουν οι μάσκες είναι ορατό. Κάτι που θα σημάνει και το οριστικό τέλος ενός μηχανισμού που, μπροστά στην ανάγκη να διατηρήσει την εξουσία, χρησιμοποίησε τα πιο αισχρά μέσα.

Όποιος έχει το κουράγιο να κάτσει και να δει ή να διαβάσει τι έχει ειπωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο –τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος–, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και πολλούς άλλους θα καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει. Απλά ο Αλέξης Τσίπρας, ίσως και στο πλαίσιο του… rebranding, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τους υπόλοιπους.

Μόνο που τώρα και το rebranding του πέφτει στο κενό και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί σε πλήρη απαξία όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με τη δήλωση-στήριξη στους (πρώην) κουκουλοφόρους που θυμίζει λίγο τα περί… ηρώων του Αλέξη Τσίπρα, μπήκε σε ένα κάδρο που αφορά μια περίοδο κατά την οποία απουσίαζε από τη χώρα. Επιλογή του, για την οποία θα κριθεί πλέον και ο ίδιος.