Την Παρασκευή έγραφα στην εφημερίδα μας για την ανάγκη να προχωρήσει η Πολιτεία στις συλλήψεις των εμπρηστών. Είναι πολλοί οι εμπρηστές, είναι επικίνδυνοι και δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας. Πρέπει πάση θυσία, εκτός από την αλλαγή του Ποινικού Δικαίου και των διατάξεων που αφορούν τους εμπρησμούς, να υπάρξει γρηγορότερη παρέμβαση με άμεσες και μαζικές συλλήψεις όσων αποδεδειγμένα έβαλαν φωτιές

Γιατί το να αλλάξει το ποινικό πλαίσιο χωρίς να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των εγκληματιών που κατακαίνε τα δάση και τις περιουσίες των ανθρώπων δεν έχει κανένα νόημα ούτε για το κράτος ούτε για τους πολίτες ειδικότερα. Το κράτος πρέπει να επιβάλει τους νόμους και πρέπει να συλλάβει όλους τους υπευθύνους των καταστροφικών πυρκαγιών. 

Αυτό είναι το ζητούμενο και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Από τώρα θα πρέπει να θέσει τους όρους και τον τρόπο που θα συλλαμβάνει τους εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου ώστε να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι και, το κυριότερο, να μη συνεχίσουν το ίδιο καταστροφικό έργο. 

Ας ελπίσουμε ότι το φετινό πάθημα με τους δεκάδες εμπρησμούς θα ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα αντανακλαστικά της Πολιτείας ώστε να γλιτώσουμε επιτέλους από τις πυρκαγιές που τις βάζει ανθρώπινο χέρι. Προφανώς και υπάρχουν οι πυρκαγιές που μπαίνουν από τα καλώδια της ΔΕΗ ή λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των πυρκαγιών ξεκινούν από ανθρώπινο χέρι. Είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, άνθρωπος είναι αυτός που βάζει φωτιά και καταστρέφει ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον και περιουσίες. 

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός δεν θα το αφήσει έτσι. Στη συζήτηση στη Βουλή θα μάθουμε τι θα αλλάξει συνολικά στην αντιπυρική πολιτική της χώρας. Είτε με τη βοήθεια και τη στήριξη κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε χωρίς αυτά. Όποιο κόμμα δεν βάλει πλάτη στην εθνική αυτή προσπάθεια, να επιμεριστεί τις ευθύνες για ό,τι καταστροφικό προκαλέσουν οι νέες πυρκαγιές που θα κατακάψουν τη χώρα. Ξεκάθαρα πράγματα. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους...

Κανένα ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές. Τα στελέχη του κόμματος θα δώσουν ραντεβού το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, σημαίνοντας τη λήξη της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τη νέα ηγεσία.

Εκεί ίσως κατατεθεί και η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ενδεχομένως και άλλων υποψηφίων. Η ουσία πάντως είναι πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Η πραγματικότητα δεν είναι αισιόδοξη. Η εκλογή του νέου προέδρου στο κόμμα της Κουμουνδούρου δεν απασχολεί την κοινωνία. 

«Βλέπουν» ήττα της Αχτσιόγλου! 

Πιο πιθανή βλέπουν ορισμένοι την αποδυνάμωση της Έφης Αχτσιόγλου όσο πλησιάζουμε προς την τελική εκλογή του νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά εάν θα είναι τελικά υποψήφιοι ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Το γνωρίζει αυτό το ενδεχόμενο η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν κρύβει το φόβο και τον προβληματισμό της.

Πάντως κάποιοι που ξέρουν καλά πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν τελικά να υπάρξει έκπληξη και να μην εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα! Λέτε;