Το καταστροφικό τους έργο συνέχισαν και χθες οι πυρκαγιές που κατέκαψαν το πράσινο της χώρας και περιουσίες ανθρώπων που μόχθησαν να τις αποκτήσουν. Η εικόνα από χθες το μεσημέρι και μετά βελτιώθηκε αισθητά, επειδή όμως αλλάζουν τα δεδομένα από ώρα σε ώρα, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι μας ξημερώνει το Σαββατοκύριακο.

Οι ειδικοί είναι πλέον πεπεισμένοι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η καταστροφική πυρκαγιά προήλθε από ανθρώπινο χέρι. Από τα στοιχεία που έχουν η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι οι φωτιές ήταν καθαροί εμπρησμοί.

Την έβαλαν άνθρωποι, όχι από αμέλεια αλλά από πρόθεση για να κάψουν ό,τι έχει απομείνει στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Δυστυχώς αλλά ούτε η αυστηροποίηση των ποινών έχει φοβίσει τους εμπρηστές, ούτε το γεγονός ότι συλλαμβάνονται περισσότεροι εμπρηστές και μάλιστα επ’ αυτοφώρω έχει δημιουργήσει συνθήκες φόβου για τους επιτήδειους, οι οποίοι έχουν βάλει σκοπό να κάψουν τα δάση της χώρας μας.

Κάτι πρέπει να κάνει λοιπόν η Πολιτεία για να τελειώνουμε με τους εμπρηστές. Είναι δουλειά τους κράτους, της κυβέρνησης, της Δικαιοσύνης να βρει τρόπους ώστε να προφυλακιστούν όλοι οι επικίνδυνοι τύποι που βάζουν τις φωτιές, όποιος και αν είναι ο αριθμός τους, όσοι και αν είναι. Πρέπει η χώρα να τελειώνει με όλους αυτούς.

Η πραγματικότητα είναι μία. Οποια μέτρα και αν πάρει το κράτος, εάν δεν συλληφθούν ΟΛΟΙ οι μανιακοί εμπρηστές, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας του σχεδίου αποτροπής των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Τα πάντα ξεκινούν από τον άνθρωπο και πρέπει με βάση το σχέδιο προφυλάκισης όλων όσοι έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν στοιχεία να λειτουργήσει από εδώ και πέρα η χώρα.

Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξει εθνική στρατηγική κατά των πυρκαγιών, έχοντας ελεύθερους ανάμεσά μας χιλιάδες εμπρηστές οι οποίοι θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς!

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, από τώρα, το σχεδιασμό της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι όσο κυκλοφορούν ελεύθεροι εμπρηστές τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο αντιμετώπισης τέτοιων πυρκαγιών. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…