αυτοδικία (η) 1. εκτόνωση που εμφανίζεται ως προσπάθεια επιβολής του νόμου «στην πραγματικότητα δεν δίνει δεκάρα για τον νόμο και το μόνο που θέλει είναι μια αυτοδικία» 2. ανοησία, βλακεία «η μόνη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να σταματήσεις τις αυτοδικίες και να αντιμετωπίσεις τη ζωή στα σοβαρά» 3. αέρας που περνά από σπασμένο τζάμι «πρέπει να φτιάξουμε το τζάμι γιατί με την αυτοδικία σκάμε στη ζέστη το καλοκαίρι και κρυώνουμε τον χειμώνα». 

Οταν πας να καταπολεμήσεις το έγκλημα με ένα άλλο έγκλημα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αυξήσεις τον αριθμό των εγκλημάτων. Το περιστατικό της αυτοδικίας στον Εβρο, όπου κάποιοι συμπολίτες την είδαν αστυνομία και άρχισαν να συλλαμβάνουν μετανάστες, δεν είναι προσπάθεια επιβολής του νόμου. Δεν είναι κραυγή επιθυμίας για νομιμότητα. Είναι η επιβεβαίωση του ότι όταν ο νόμος δεν επιβάλλεται, το έγκλημα θα πολλαπλασιάζεται με διάφορες μορφές, μια από τις οποίες είναι και οι –εξ ορισμού παραβατικοί– αυτόκλητοι τιμωροί. Προφανώς, όπως σε όλα τα εγκλήματα και όλες τις αντικοινωνικές-παραβατικές συμπεριφορές, και εδώ η μοναδική απάντηση είναι μια τιμωρία που θα κόβει την όρεξη σε όσους θα θελήσουν να τους μιμηθούν και προφανέστερα τέτοια τιμωρία δεν πρόκειται να υπάρξει. Κι έτσι και το έγκλημα και η εγκληματική «τιμωρία» του θα αφεθούν ανενόχλητα να δημιουργήσουν εκείνον τον φαύλο κύκλο που θα οδηγήσει το πείραμα της κοινωνίας χωρίς τιμωρία στην –ατυχή για τα πειραματόζωα– ολοκλήρωσή του. 

Ανακούφιση 

Οσοι από εσάς εξακολουθείτε να ανησυχείτε για την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα μας και ακόμα περισσότερο όσοι φοβάστε ότι μας περιμένουν μεγαλύτερες καταστροφές μπορείτε να σταματήσετε να το κάνετε και να βγάλετε έναν μεγάλο και βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης: ανακοινώθηκε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Η περίπτωση του πολύπαθου Ασπρόπυργου 

475 πυρκαγιές είχαμε από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου) μέχρι σήμερα στη Δυτική Αττική. Σχεδόν τέσσερις την ημέρα. Οι περισσότερες στην περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία σύντομα θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα καθώς, όπως φαίνεται, έχει χτυπηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη από την κλιματική κρίση. 

Συμφέρον 

Πολύ σωστά οι σύντροφοι και οι μπαντριώτες συνοδοιπόροι τους καταγγέλλουν ότι η στάση της κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «ενάντια στα εθνικά συμφέροντα». Προφανώς εννοούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και της Τουρκίας, των οποίων η υπεράσπιση καθόλου δεν απαγορεύεται ακόμα και από κατοίκους άλλων χωρών.