Η μια φωτιά μετά την άλλη ξεπήδαγε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μιας ημέρας με σφοδρότατους ανέμους σε όλη τη χώρα και με δεκάδες μαρτυρίες για πολλαπλές εστίες που άναψαν όλες μαζί.

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Οι εμπρηστές περίμεναν να δουν ποια ημέρα θα έχει ισχυρούς ανέμους και έβαλαν μπροστά το καταστροφικό τους έργο. Να κάψουν όσα περισσότερα μπορούν, είτε αυτά είναι δασικές εκτάσεις, είτε σπίτια, είτε περιουσίες ανθρώπων που μόχθησαν σκληρά για να τα αποκτήσουν.

Οι καταστροφές και πάλι τεράστιες. Δυστυχώς βρέθηκαν απανθρακωμένοι άνθρωποι κοντά στο χωριό Άβαντα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για μετανάστες, οι οποίοι βρέθηκαν παράνομα στη χώρα μας. Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής όλοι στεκόμαστε με σεβασμό. Μόνο δέος και σιωπή.

Η Πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε, αν και κάτω από αυτές τις αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Απλά περιμένει από τα εναέρια μέσα να σβήσουν ό,τι μπορούν και από εκεί και πέρα περίμεναν όλοι να κοπάσουν οι άνεμοι για να μη συνεχιστεί το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Επειδή όμως ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η φετινή καλοκαιρινή περίοδος πρέπει ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου να είναι πιο αποτελεσματικός και σίγουρα πιο αποφασιστικός. Πρέπει από τώρα το αρμόδιο υπουργείο μαζί με την Πολιτεία και την Πυροσβεστική να προνοήσει και να δει τι θα γίνει από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για να μην παρθούν αποφάσεις, που κάθε καλοκαίρι τις συζητάμε, στην πραγματικότητα όμως δεν τις υλοποιούμε ποτέ. Πρέπει από τώρα να καταστρωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, για το επόμενο καλοκαίρι που θα είναι ακόμα πιο ζεστό.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη και υπόσχεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εάν όμως δεν αγοραστούν νέα και υπερσύγχρονα εναέρια μέσα, δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί και του χρόνου η κατάσταση.

Χρειάζεται λοιπόν πλάνο και μακρόπνοος σχεδιασμός. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με σχέδιο και σοβαρότητα. Πρέπει από τώρα να το κάνει για του χρόνου. Το επόμενο καλοκαίρι προμηνύεται πιο δύσκολο από το φετινό…