Το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο από κάθε άλλο, από την περίοδο που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα, επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας. 

Ο υπουργός είπε ότι όλοι δίνουν το 110% των δυνάμεων τους παρά την πολυδιάσπαση των μέσων πυρόσβεσης. Επισήμανε επίσης ότι στο δάσος της Δαδιάς ξέσπασαν 15 φωτιές ταυτόχρονα ως συνέπεια της ανομβρίας και των θυελλωδών ανέμων. Πρόσθεσε, τέλος, ότι για πρώτη φορά υπήρξαν τόσο μεγάλος αριθμός προειδοποιήσεων για κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 5. 

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Γιάννης Πουρνάρας είπε ότι στα 32 χρόνια υπηρεσίας του στο Σώμα δεν έχει ζήσει παρόμοιες συνθήκες. Όπωε εξήγησε, στην αρχή της περιόδου εκδηλώνονταν 50-60 φωτιές καθημερινά, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Ωστόσο η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος που ακολούθησε με τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών έκανε πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση τους. «Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μία εξαιρετική δριμύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το βράδυ η ένταση των ανέμων είναι 6-7 μποφόρ και ριπές 8-10 μποφόρ, 85 χλμ την ώρα» είπε. 

Ως παράδειγμα για όλα αυτά, ανέφερε τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Μονή Κλειστών και σήμερα απειλεί την Πάρνηθα: «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 11:56 και στις 12.:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο, το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο. Και μετά από δύο λεπτά άλλα τέσσερα αεροπλάνα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις». 

«Υπάρχουν αναφορές σε Ρόδο και Έβρο ότι οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες ως και 200 μέτρων. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες» κατέληξε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Ο γενικός διευθυντής δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας σημείωσε «γνωρίζετε όλοι ότι τα 2,5-3 τελευταία χρόνια γίνονται έργα πρόληψης περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε μέσα σε τρία χρόνια να θεραπεύσουμε ελλείψεις δεκαετιών. Όσα λεφτά και να είχαμε αποκλείεται να καθαρίζαμε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας».

«Όταν έχεις τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον ανώροφο εδώ οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε. 

«Χαρακτηριστικός φέτος ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών-θυελλώδων ανέμων»

Ο επικεφαλής της ομάδας δασολόγων και μετεωρολόγων που εκδίδει τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς Φοίβος Θεοδώρου υπογράμμισε ότι «χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου ήταν ότι είχαμε ένα συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών με θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι ενίοτε ήταν και καταβατικοί που ευνοούσαν μια ακραία συμπεριφορά».

«Όσον αφορά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς η ειδοποιός διαφορά του επιπέδου 5 σε σχέση με τα υπόλοιπα επίπεδα είναι ότι από την ώρα και τη στιγμή που εκδηλώνεται μια πυρκαγιά παίρνει αμέσως ακραία συμπεριφορά, είναι πάρα πολύ δύσκολος ο έλεγχός της, αυτό σημαίνει το 5 στο χάρτη, και αν δεν τροποποιηθούν οι συνθήκες δεν είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχός της», πρόσθεσε.

Τέλος, ο προϊστάμενος του κλάδου τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Μιχαλόπουλος Γεώργιος (ο άνθρωπος που κάνει τις εκκενώσεις του 112) δήλωσε ότι «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία πάντα με το 112 και με συνεχή παρουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας».

Διαβάστε περισσότερα για