Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στη χώρα, ιδιαίτερα στην Πάρνηθα και στον Έβρο, με την κατάσταση των τελευταίων ημερών να καταγράφεται ως πρωτοφανές γεγονός.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γ. Πουρναρά, ότι «στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης είναι ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ΜΕΓΑ-πυρκαγιά στον Έβρο, προχθές Τρίτη, η Πυροσβεστική κλήθηκε παράλληλα να αντιμετωπίσει: εννέα (9) μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, έξι (6) στη Βοιωτία και μία (1) στην Εύβοια.

Το φετινό καλοκαίρι εκτιμάται ως το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: επτά (7) φορές φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού βαθμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Πώς έφθασε η φωτιά στην Πάρνηθα

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα για τη ραγδαία επέκταση της φωτιάς είναι εκείνο της Πάρνηθας. Όπως σημειώθηκε, στις 9 το πρωί της Τρίτης είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα, όταν στις 12 το μεσημέρι ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα στη Μονή Κλειστών. Τα εναέρια μέσα έφτασαν σε 4-5 λεπτά της ώρας πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή και όμως η φωτιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής, επεκτάθηκε.

Μάλιστα, επιστήμονες παρατηρούν ότι οι άνεμοι δεν κοπάζουν ούτε τις νυχτερινές ώρες, καθώς τα τελευταία 24ωρα διατηρούνται στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φωτιές να ξεπερνούν ακόμη και αντιπυρικές ζώνες 50, 100 ή 200 μέτρων.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχείρησης κατάσβεσης

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η πλήρης εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς οι αξιωματικοί έχουν μεγάλη εμπειρία και οι πυροσβέστες δίνουν με αυταπάρνηση και δίχως ξεκούραση μεγάλες μάχες στη πρώτη γραμμή  όλο το καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι προέβλεψαν την πιθανή πορεία της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, προς το Νοσοκομείο, πολλές ώρες πριν, όταν δεν φαινόταν κάτι τέτοιο. Και με την πρόβλεψη αυτή δόθηκε ο χρόνος να γίνει έγκαιρα η προληπτική μετακίνηση των ασθενών.

Επίσης οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ενισχυμένες σημαντικά σε σύγκριση με το παρελθόν και σε προσωπικό και σε μέσα. Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται και ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και των διαφόρων φορέων. Στελέχη των δασικών υπηρεσιών και της Αστυνομίας βρίσκονται στο Συντονιστικό Κέντρο και συντονίζουν επιτόπου τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα διάφορα μέτωπα, ενώ υψηλός συντονισμός υπάρχει και με τις κατά τόπους δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Βασίλη Κικίλια για την εξέλιξη των πυρκαγιών, χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις ακραίες καταστάσεις που θα συνεχίσουν, λόγω της κλιματικής κρίσης, να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλο τον πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε χώρες με πιο ανεπτυγμένα συστήματα πυρόσβεσης, κάποιες πυρκαγιές ό,τι κι αν κάνουμε μπορεί να ξεφύγουν. Αυτό συνέβη στο Μάουι με πάνω από 850 αγνοούμενους, στον Καναδά με καμένα πάνω από 140 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, παραπάνω, δηλαδή, από την έκταση της Ελλάδας.

Προτεραιότητες της κυβερνητικής στρατηγικής στη διαχείριση των πυρκαγιών παραμένει πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και, βεβαίως, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν προληπτικές απομακρύνσεις σε 33 οικισμούς και αφορούσαν 14.316 ανθρώπους και 76 ζώα. Στη Δυτική Αττική έγιναν 188 απεγκλωβισμοί ατόμων και 100 ζώων.