Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, όπως σημειώνει το Meteo.gr.

Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

andresakis.jpg

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά. Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

pyrocb-f-tcn6sinhfi42.png

Σημειώνεται ότι πυκνός καπνός σκεπάζει από χθες τον ουρανό της Αθήνας, με διάχυτη τη μυρωδιά καμμένου, ενώ στάχτες έχουν καλύψει δρόμους, αυλές και μπαλκόνια.