Εντονότατες υποψίες περί υβριδικού πολέμου εις βάρος της χώρας ίπτανται μαζί με τους καπνούς που έχουν πνίξει την Αλεξανδρούπολη, δημιουργώντας πρωτοφανείς έκτακτες συνθήκες για την τόσο ευαίσθητη περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης. Πολλά ήταν τα κυβερνητικά στελέχη που με ιδιαίτερη περίσκεψη και χωρίς επιπολαιότητες άφηναν διάφορα υπονοούμενα για τα πύρινα μέτωπα που ξεσπούσαν κατά ριπάς, το ένα μετά το άλλο.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν, ήδη από το περασμένο Σάββατο, στην περιοχή του Έβρου με ένταση 7-8 μποφόρ και ριπές ανέμου που άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ έφτιαχναν σκηνικό κόλασης, αναγκάζοντας την πολιτική και την επιχειρησιακή ηγεσία να προβεί σε πρωτόγνωρες κινήσεις, όπως η εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, οι διακομιδές νεογνών, το στήσιμο μονάδας έκτακτης ανάγκης στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής», οι Κινητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ηλικιωμένους σε ασθενοφόρα και πολλά άλλα, που, αν μη τι άλλο, φανέρωναν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, την κατάστρωση και την υλοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Όλο αυτό, βέβαια, στα μάτια της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς θερινής και πολιτικής ραστώνης, λέγεται «αποτυχία του επιτελικού κράτους». Μια αντιπολίτευση που συνεχίζει να ειρωνεύεται τις εκκενώσεις όσων περιοχών κρίνεται αναγκαίο, του νοσοκομείου και άλλων, δημιουργώντας, μία ακόμα φορά, την εντύπωση –ελπίζουμε λανθασμένη– ότι δεν την ενδιαφέρει η προστασία της ζωής των ανθρώπων παρά μόνο τα αντικυβερνητικά και τυφλά αντι-μητσοτακικά #hashtags. Ό,τι έκανε, δηλαδή, και πριν από τις δύο απανωτές ταπεινωτικές της εκλογικές ήττες.
Αργά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμμετοχή της ΕΥΠ στη σύσκεψη. Κάτι που επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη βάσιμων υποψιών σχετικά με το ενδεχόμενο η καταστροφή να οφείλεται σε δολιοφθορά από δράστες με σκοτεινά ανθελληνικά ή άλλα κίνητρα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα στοιχεία που δημιούργησαν όλο αυτό αυτό το σύνολο των υποψιών που ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι πολλά
-Το ξέσπασμα 14 εστιών φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου και της Ροδόπης, σε διάστημα μόλις τριών ωρών. Η ύπαρξη πολλών και παράλληλων μετώπων ήταν κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Σκεφτείτε ότι μέσα σε περίπου έναν μήνα ξεπεράσαμε τα χίλια μέτωπα. Θυμάμαι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές Αυγούστου, είχαμε φτάσει να είμαστε κοντά στα 700 μέτωπα μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πράγματι, από αυτά τα 700 μέτωπα είχαν ξεφύγει πέντε. Τα οποία στο τέλος κατάφερε η Πολιτική Προστασία, οι πυροσβέστες, τα Σώματα Ασφαλείας να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο –να μην παρεξηγηθώ– με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες περιουσιών και με ορισμένες απώλειες συμπολιτών μας στο πλαίσιο της εκκένωσης. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση, απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί όλο και ταχύτερη προετοιμασία», είπε χαρακτηριστικά.
-Χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι το μεσημέρι σε καμένες εκτάσεις της Δασιάς είχαν εντοπιστεί 18 απανθρακωμένοι άνθρωποι, προφανώς μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στη χώρα μας. Αυτό το στοιχείο, πέρα από τη συγκλονιστική τραγικότητά του, επιβεβαιώνει και την εκτίμηση που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστική Υπηρεσίας, κ. Αρτοποιός, ότι τα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σε σημεία που χρησιμοποιούνται ως περάσματα των μεταναστών. Τα στοιχεία των συνοριακών αρχών φύλαξης της χώρας μας ανέφεραν ότι μέσα σε 24 ώρες, και ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές, προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 900 άνθρωποι.
-Οι δορυφορικές φωτογραφίες του συστήματος «Κοπέρνικος» απαθανάτισαν πολλαπλές εστίες φωτιές σε περιοχές γύρω από την Αλεξανδρούπολη σε ημικύκλιο σχήμα, κάτι που δηλώνει μια κατά το ήμισυ κυκλωτική πορεία των μετώπων. Σύμφωνα με ειδικούς της Πυροσβεστικής, χωρίς να πρόκειται για επίσημη εκτίμηση, κάτι τέτοιο μπορούσε να εξηγηθεί βάσει της ισχύος, αλλά όχι της αρχικής κατεύθυνσης ή της τελικής πορείας των ανέμων.