Η αλματώδης αύξηση των λάθρα εισερχομένων μεταναστών στη χώρα από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα –αποπειρώνται να μπουν στη χώρα πάνω από 1.000 άτομα καθημερινά– αποδεικνύει μετά ότι πρόκειται για μία τεράστια πλέον μπίζνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.
Μια μπίζνα που ξεκινά από τους λαθροδιακινητές της απέναντι όχθης και εμπλέκει δεκάδες ΜΚΟ και «αλληλέγγυους», καθώς και «κατ’ επάγγελμα» διασώστες που ενίοτε προβάλλονται βλακωδώς και ως «πρότυπα». Χρειάζεται συνεκτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του πολυσύνθετου αυτού προβλήματος και άρδην αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης με αυστηροποίηση των αποτρεπτικών μέτρων στα πρότυπα των νομικών καθεστώτων της Αγγλίας και της Αυστραλίας.
Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που πλήττουν τον Εβρο με τις πολλαπλές και ταυτόχρονες εστίες εκδήλωσης δεν είναι τυχαίες. Είναι προφανές ότι αποτελούν οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της συνοριακής φύλαξης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών υπόδικες ΜΚΟ αναρτούν η μία μετά την άλλη «εκκλήσεις βοήθειας» για «εκατοντάδες μετανάστες» στα σύνορα;
Οι 100 ημέρες και οι δεύτερες θητείες
Οι πρώτες 100 μέρες οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης θεωρούνται ως η κρίσιμη περίοδος για να φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής. Τον όρο εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο ο Ανδρέας Παπανδρέου και από τότε όλοι οι επόμενοι πρωθυπουργοί τον υιοθέτησαν. Ετσι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν τις πρώτες 100 ημέρες του κυβερνητικού βίου ως «περίοδο χάριτος» ή «εορτασμού επινικίων», αυτό πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.
Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται όταν η νέα κυβέρνηση αποτελεί δεύτερη θητεία του ίδιου κόμματος. Κατά τη Μεταπολίτευση, κατά κανόνα, το εκλογικό σώμα έδινε και δεύτερη ευκαιρία στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Τούτο διότι οι πολίτες θεωρούν ότι σε μία θητεία ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί, όση ικανότητα και να διαθέτει, να αναπτύξει και να εφαρμόσει το πλήρες σχέδιό του για τη χώρα. Εξ ου και ο κανόνας της «δεύτερης ευκαιρίας» δίδεται ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες, όπως αυτές του 2015, που, παρά το ότι η τότε κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο έσυρε τη χώρα σε ακραίες δημοσιονομικά συνθήκες εκλιπαρώντας για τρίτο Μνημόνιο, οι πολίτες έδωσαν ξανά τον Σεπτέμβριο του 2015 την εντολή διακυβέρνησης στο μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Στις εκλογές του Ιουνίου, η σχηματισθείσα κυβέρνηση παρέλαβε την εξουσία από τον… εαυτό της. Παρά την επιτυχημένη πρώτη τετραετία όμως, τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και ποικίλα, με τα πλέον φλέγοντα εξ αυτών να αφορούν τους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης και της (εξωτερικής και εσωτερικής) ασφάλειας. Οι πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη συμπίπτουν με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει ακαριαία πυγμή και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των παθογενειών, χωρίς να λογαριάζει πολιτικό όφελος.
Μια πρόταση με πολλά κενά
Πρόταση νόμου με την «αποτροπή χρησιμοποίησης των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από συνδυασμούς, που αποτελούν τον μανδύα μιας εγκληματικής οργάνωσης» κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με στόχο τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ο στόχος αυτός ξεπερνά κατά πολύ τις κομματικές αντιπαραθέσεις και αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της προστασίας των θεσμών και της δημοκρατίας, γι’ αυτό και καλούμε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να τη στηρίξουν (…), δεδομένου πως όσον αφορά στις Αρχές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο εκλογικός νομοθέτης έχει περιθώρια μεγαλύτερης διακριτικής ευχέρειας κατά τον καθορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, κατά το άρθρο 102§2 του Συντάγματος (...)». Πάντως, μελετώντας τις αλλαγές που προτείνονται, δεν είδα πουθενά μεταβατικές διατάξεις οι οποίες θα καταλάβουν και όσους έχουν ήδη καταθέσει υποψηφιότητες, όπως π.χ. ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ίσως διέλαθε της προσοχής των νομοθετών της Χαριλάου Τρικούπη.
Νεοναζί σε κάστινγκ
Σε ένα ιδιόμορφο «κάστινγκ» υποψηφίων επιδίδεται το ακροδεξιό μόρφωμα «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Σε κανάλι στο Telegram, αλλά και σε λογαριασμούς Twitter/Χ που πρόσκεινται στον έγκλειστο τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής διακινούνται αριθμοί κινητών τηλεφώνων, με τους οποίους καλούνται να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς, παρά τα όσα διαδιδόνται εντέχνως για «πανστρατιά του ακροδεξιού χώρου», φαίνεται πως το στελεχιακό δυναμικό του «κόμματος» είναι άκρως περιορισμένο και δεν επαρκεί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων κατά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Το βάρος πέφτει στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και ιδίως σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο.
Απόρριψη με νόημα
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία», δήλωσε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι. Η δήλωση αποτελεί την πλέον σαφή απόρριψη της πρότασης του Στιαν Γένσεν, προσωπάρχη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Η επιλογή Μητσοτάκη να απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο την περίεργη πρόταση Γένσεν ήταν σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του ΝΑΤΟ να είναι πιο προσεκτική στα όσα εκφέρει δημοσίως.