Το ξεφτυάρισμα της λάσπης στον Βόλο ήταν η –έως προχθές– τελευταία επικοινωνιακή παράτα του, η οποία ήταν τόσο κραυγαλέα που σήκωσε ακόμα περισσότερο θόρυβο στους, ούτως ή άλλως, ανάστατους ορόφους της Κουμουνδούρου

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο το άστρο του θα συνεχίσει να λάμπει στον ουρανό των social αλλά και των κανονικών media στην Ελλάδα, δεν θα πάψει να είναι σαν οικονομική συσκευασία σε ράφι σουπερμάρκετ, τύπου «δύο σε ένα», που όταν το ανοίγεις διαπιστώνεις ότι, τελικά, είναι αποτέλεσμα μιας περίεργης πρόσμιξης. Ο φέρελπις που έχει από όλα. Και όραμα, και ΤikΤok, και Ιnstagram, και τσατισμένος είναι, και καλογυμνασμένος, και απαστράπτουσα οδοντοστοιχία έχει, και πατριώτης, και αριστερός είναι, και... βάλε μία από όλα.

Μέχρι στιγμής, με τα μόνα που έχει εντυπωσιάσει είναι η σχεδόν πρωτόγονη άγνοιά του όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία του οποίου εκτοξεύθηκε, καθώς και οι επικοινωνιακές παράτες του. Αλλοι, ακόμα και εντός του κόμματός του, τις λένε ευγενικά «αμερικανιές», άλλοι «γκάφες και ανοησίες» και άλλοι χρησιμοποιούν χειρότερες λέξεις.

Επίπλαστη αγανάκτηση

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης όση άγνοια επιδεικνύει είτε ως σκοπιμότητα, διαφημίζοντας την (και καλά) διαφορετικότητά του, είτε ως φυσιολογική απόρροια των υφιστάμενων γνώσεων και της προσωπικότητάς του, αυτό που φαίνεται ότι ξέρει πολύ καλά είναι το φαινόμενο του απολιτίκ νέου ψηφοφόρου που ενημερώνεται από το Instagram και το TikTok. Του ψηφοφόρου που μένει στην εικόνα και, φυσικά, δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει το οτιδήποτε. Η πιο εύκολη λεία του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επένδυση στον θυμό και την επίπλαστη αγανάκτηση ούτε γνώσεις χρειάζεται ούτε πολλές εξηγήσεις. Και ούτε καινούργιο φαινόμενο είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προχθεσινή συνέντευξή του στον Alpha, προσέθεσε την πιο πολιτική εκδοχή του προβληματισμού για τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πόσο “νέο” είναι ο κ. Κασσελάκης με τον Παππά και τον Πολάκη;» Αυτό, όμως, δεν θα αργήσει να φανεί. Ιδίως στην ελληνική πολιτική σκηνή αυτό φαίνεται γρήγορα. Και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ξεφεύγει από τον κανόνα...

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, και το στιλ του διατυμπάνισε με περισσή ειλικρίνεια αλλά και το ποιος τον «φύτεψε» στην πολιτική διαφήμισε. Αλλωστε κάθε ημέρα που περνά αποδεικνύεται –όλο και περισσότερο– εξαιρετικός μαθητής του Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, το σόου με το ξεφτυάρισμα της λάσπης στα σπίτια του Βόλου. Αντέγραψε τις τεχνικές Τσίπρα, καθώς η κυρία στης οποίας το σπίτι πήγε να φτυαρίσει και η οποία τον έραινε με κομπλιμέντα τύπου «είμαστε μόνοι μας, είστε ο μόνος που ήρθε να μας δει και να μας συμπαρασταθεί», ενώ έγραφαν οι κάμερες, αποκαλύφθηκε ότι είναι θεία βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα εξελέγη για πρώτη φορά το 2012 σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλες δύο φυσικές καταστροφές επί της εποχής του, όπου εμφανίστηκε με πληγέντες που «αυθορμήτως» ήταν στο πλευρό του, με τη διαφορά ότι ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις φορές αυτές ήταν την επόμενη ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι.

Θα τεθεί θέμα παύσης

Το φτυάρισμα ήταν η –έως προχθές– τελευταία επικοινωνιακή παράτα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν τόσο κραυγαλέα που σήκωσε ακόμα περισσότερο θόρυβο στους, ούτως ή άλλως, ανάστατους ορόφους της Κουμουνδούρου, αλλά και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «οι πολίτες δεν είναι ντεκόρ για φωτογραφήσεις. Εχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά είναι τα στελέχη εκείνα που μιλούν, ανοιχτά πλέον, περί γελοιότητας, ενώ άλλα άρχισαν να πιέζουν ακόμα περισσότερο παρασκηνιακώς για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του Συνεδρίου, στο οποίο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να τεθούν πολύ σημαντικά ζητήματα, ακόμα και θέμα παύσης του Στέφανου Κασσελάκη βάσει των καταστατικών αρχών του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει όσων έχει πει ο ίδιος για τη στήριξη Τσίπρα αλλά και του γεγονότος ότι ο πυλώνας Παππά - Πολάκη έχει εναγκαλιστεί τον νέο πρόεδρο, όλο το σκηνικό μοιάζει με ακόμα μία εμμονή του συστήματος Τσίπρα να παραμείνει στο κυρίαρχο παιχνίδι, αν και ο πρώην πρόεδρος επωμίζεται αποκλειστικά τις τραγικές για το κόμμα του συνέπειες από δύο βασικές πολιτικές επιλογές του: την εμμονή του με την απλή αναλογική, για την οποία ευελπιστούσε ότι θα εξελισσόταν σε δεκανίκι για να συνεχίσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ακόμα και αν έχανε τις εκλογές, καθώς και την απόφασή του για εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος από τη βάση. Και στις δύο περιπτώσεις η πολιτική του ικανότητα να διαβάζει και να εξηγεί την πραγματικότητα αποδείχτηκε νηπιακού επιπέδου.

Ακατάσχετη αυτοπροβολή

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το «λίμπο» που έκανε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας, μια επίδειξη ευρωστίας και ρώμης που προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις εκτός από πολιτική θυμηδία, επιδόθηκε σε μια ακατάσχετη αυτοπροβολή της εικόνας του που δεν αντισταθμίζει τα κενά της πολιτικής σκέψης του, που φροντίζουν να αυτοδιαφημίζονται κάθε φορά που κάνει δηλώσεις για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Ακολούθησαν πολλά και διάφορα, τόσο πολλά σε τόσες λίγες ημέρες.

Εν κατακλείδι, μέχρι στιγμής, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση ότι πρωταγωνιστεί σε κάποια σειρά του Netflix, βάζει τα δυνατά του και όταν ρωτάει τους παραγωγούς «πόσο θα κρατήσει», του απαντούν «θα δείξει...»