Ο βασιλιάς Κάρολος Γ', o Βρετανός μονάρχης αλλά και αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, εξέφρασε σήμερα αποτροπιασμο για την παράλογη επίθεση με μαχαίρι η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ. «Η σύζυγός μου (βασίλισσα Καμίλα) και εγώ συγκλονιστήκαμε και νιώσαμε αποτροπιασμό όταν μάθαμε για την τραγική επίθεση με μαχαίρι» που σημειώθηκε στο Σίδνεϊ, ανέφερε ο Κάρολος Γ΄, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες και τους οικείους όσων σκοτώθηκαν βάναυσα σε αυτή την παράλογη επίθεση». Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από την επίθεση με μαχαίρι σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος εννέα μηνών, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας και σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, πρόκειται κατά τα φαινόμενα για τον δράστη. Επί του παρόντος οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ', ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο με τον διαγνώστηκε τον Ιανουάριο, εξήρε επίσης «το θάρρος των πρώτων διασωστών και των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων». Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, γιος του Καρόλου Γ' και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, και η πριγκίπισσα Κέιτ δήλωσαν επίσης «συγκλονισμένοι και λυπημένοι» από την επίθεση αυτή, σε μήνυμά τους στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μας συνοδεύουν όλους αυτούς που επλήγησαν, κυρίως τους οικείους των θυμάτων και τους ηρωικούς διασώστες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους».

Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ: 7 νεκροί-ανάμεσά τους και ο δράστης


Επτά οι νεκροί και οκτώ οι τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενός άνδρα με μαχαίρι εναντίον πολιτών, σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μεταξύ των τραυματιών ένα μωρό εννέα μηνών το οποίο είναι σε κρίσιμη κατασταση. Η μητέρα του υπέκυψε στα τραύματά της. Ο δράστης είναι νεκρός, έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό. Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των Ασθενοφόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε στο Reuters ότι οκτώ άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου κι ενός παιδιού έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ένας ο δράστης, έδρασε μόνος του

Ο δράστης φαίνεται να «έδρασε μόνος του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση”, πρόσθεσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα της επίθεσης. «Ήταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους. Οι σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Οι πρώτες σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους», τόνισε.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο δράστης ήταν 40 ετών, γνωστός στις Αρχές, ενώ δεν προκύπτουν ενδείξεις τρομοκρατίας.Νωρίτερα πανικόβλητοι άνθρωποι εθεάθησαν να τρέχουν στην πεζογέφυρα έξω από το κέντρο σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.