Πάνω απ’ όλα η μετριοφροσύνη. Το κύριο χαρακτηριστικό πλέον του Στέφανου της Ελλάδας, εκτός από το γεγονός ότι είναι Κριός, είναι αυτό: η μετριοφροσύνη. Είναι πάνω απ’ όλα ένας απλός άνθρωπος. Τόσο απλός που τους παίρνει όλους μια αγκαλιά και τους αφήνει να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να το κάνει αυτό κάποιος που έχει έρθει από την… Αμερική και έχει δουλέψει στην Goldman Sachs.

«Δεν είμαι φαινόμενο» αναφώνησε ο άνθρωπος που ήρθε από την Αμερική για να σώσει την Ελλάδα και να αναδείξει την αριστεροσύνη την οποία έκρυβε αφού έπρεπε να κάνει business. Ίσως γι’ αυτό μιλούσε θετικά για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν… μικρός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στην παρουσίαση ενός βιβλίου που γράφτηκε γι’ αυτόν, ίσως όχι με το σκεπτικό που νομίζει ο ίδιος, και μίλησε –για ποιον άλλον;– για τον εαυτό του. Και ήταν σαφής: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαινόμενο, είμαι απλός άνθρωπος».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», όπου θα εμφανίζεται για μία ώρα την εβδομάδα –αυτή η πρώτη φορά ήταν 20λεπτη λόγω… υποχρεώσεων– για να πει, υπό το πρίσμα της μετριοφροσύνης που έχει ως απλός άνθρωπος, τα εξής:

«Η ανθρωπιά την οποία δείχνω είναι πηγαία, είναι ειλικρινής. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει εκπλήξει θετικά τον κόσμο: το πώς είναι δυνατόν αυτό το παιδί που είναι από την Αμερική, απόδημος, πρώην Goldman Sachs κ.λπ., να είναι… Αυτός είμαι. Αυτός είμαι. Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Πάντα είχα αυτήν την ενσυναίσθηση μέσα μου, το ότι ο καθένας έχει τη δική του αφετηρία. Πρέπει να τη σεβόμαστε, πρέπει να έχουμε πλουραλισμό, να έχουμε ανοιχτό μυαλό».

Επίσης, δεν θέλησε να πεί γιατί και πως κέρδισε τις εκλογές για να μην εκθέσει τους άλλους, δηλαδή την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχασαν.

Α, και κάτι ακόμη με την εκλογή του «ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, λοιπόν, έτσι λένε οι άλλοι, ένα πολύ δυνατό άτομο στην επικοινωνία». Έτσι, για να μαθαίνουν και αυτοί στην Κουμουνδούρου.

Και ένα τελευταίο. Αυτό που μιλά για τον εαυτό του στο τρίτο ενικό πρόσωπο –ο Ιούλιος Καίσαρας θα έχει πάθει ένα κακό αν τα ακούει– θέλει λίγο προσοχή. Όχι τίποτα άλλο, μη βρεθεί κανείς και του πει ότι δεν είναι ένας… απλός άνθρωπος.

Υγ.: Φυσικά είναι αριστερός, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το τόνισε με έμφαση και στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου σημειώνοντας πως έχει αριστερή πολιτική. Τώρα το γεγονός πως δεν έχει πει κάτι πολιτικό, ίσως είναι και η αιτία που θεωρεί πως αυτά που λέει είναι… αριστερά.