Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από την παρουσίαση του βιβλίου του συνταγματολόγου, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, για τον Κασσελάκη.

Τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο για το φαινόμενο «Στέφανος Κασσελάκης» εξηγεί ο καθηγητής, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εγραψα το βιβλίο γιατί μου προκάλεσε τεράστια εντύπωση και επιστημονική περιέργεια αυτό που έγινε – κάποιος από το πουθενά σε 20 μέρες πήρε ένα κόμμα. Και επειδή έβλεπα μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας να συμβαίνουν αυτά που μελετούσαμε επί χρόνια στη θεωρία». Εξήγησε ακόμα πως ολοκλήρωσε το βιβλίο του σε 20 μέρες διότι όπως είπε: «Αυτή είναι η δουλειά μου και επειδή δούλεψα του σκοτωμού και επειδή είχα ήδη έτοιμο το θεωρητικό υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για να αναλυθεί αυτό το γεγονός».

Στην αρχή όλοι όσοι… γελάνε με τον Κασσελάκη ετοιμαζόντουσαν για το… πάρτι της παρουσίασης του βιβλίου. Μόλις το έμαθαν οι της «προεδρικής φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα. Δεν είναι απλό να βγαίνει μια μεγάλη ομάδα καθηγητών και διανοουμένων και να σε παρουσιάζουν ως… UFO. Απόφαση δεν έπαιρναν και τελικά ο Κασσελάκης –που έχει άγνοια κινδύνου– έδωσε το πράσινο φως για επικοινωνία με τον καθηγητή Κοντιάδη.

Πάντως δεν θα είναι εύκολη η παρουσίαση για αυτόν. Γιατί αν στην πορεία του Πολυτεχνείου πήγε για να φωτογραφηθεί, στο βιβλίο Κοντιάδη θα πρέπει να μείνει, έχοντας από κάτω ένα πολύ απαιτητικό ακροατήριο.