Σε μια ντροπιαστική δήλωση προχώρησε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η οποία έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, κυρίως γυναικόπαιδα και οικογένειες. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να δικαιολογεί τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες, καταλογίζοντας τις ευθύνες κυρίως στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η δήλωση αναφέρει «η προοπτική ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών είχε δε συστηματικά υπονομευθεί την προηγούμενη περίοδο από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση και τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων αμάχων, με μεγάλες ευθύνες του ισραηλινού κράτους».

Δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλείται για τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις, τους ισραηλινούς εποικισμούς, οι οποίοι έχουν τερματιστεί ήδη από το 2005! Συγκεκριμένα, ο «νόμος απεμπλοκής από τη Γάζα» προτάθηκε το 2003 από τον -τότε- πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, υιοθετήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2004, ενώ τον Φεβρουάριο του 2005 εγκρίθηκε και από την Κνεσέτ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2005 όλοι οι Ισραηλινοί είχαν φύγει εντελώς από τη Γάζα, επιστρέφοντας στα σύνορα του 1967, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή».

Προφανώς, η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να αποδίδεται στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά καταφανώς δεν είναι δική του, αφού αφενός δεν δείχνει να είναι γνώστης του Μεσανατολικού, ενώ αφετέρου ταυτίζεται με τις πάγιες ιδεοληψίες της Αριστεράς για την Παλαιστίνη. Εάν συνεχίσουν να του επιβάλλουν τις ριζοσπαστικές ιδεοληψίες τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Στέφανος Κασσελάκης μοιραία θα «καεί» ακόμη ταχύτερα από το αναμενόμενο. Η μόνη βεβαιότητα που προκύπτει είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα από πολιτική, κι ακόμη περισσότερο από τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

Ολόκληρη η δήλωση Κασσελάκη

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για την πολεμική σύγκρουση σε Ισραήλ/Παλαιστίνη

Αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηριχθεί από όλη την διεθνή κοινότητα το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που προτρέπει όλες τις πλευρές σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης.

Η λογική της «εκδίκησης», ανεξαρτήτως απωλειών αμάχων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων, την οποία ανέδειξε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, είναι καταστροφική για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να καταβληθούν συγκροτημένες διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με σκοπό την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Η απόλυτα καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς έπληξε βάναυσα την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μαζί, αυτήν την προοπτική για επανεκκίνηση συνομιλιών. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτρόπαιες ενέργειες από τη Χαμάς, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η προοπτική ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών είχε δε, συστηματικά υπονομευθεί την προηγούμενη περίοδο από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση και τις επιθέσεις κατά παλαιστίνιων αμάχων, με μεγάλες ευθύνες του ισραηλινού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου, προσφέροντας περίθαλψη Παλαιστίνιων και Ισραηλινών τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία και συντονίζοντας τη φιλοξενία οικογενειών, οι οποίες εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Πρέπει, παράλληλα, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και να σταθεί απέναντι σε εγκλήματα πολέμου ανεξαρτήτως από ποιον διαπράττονται.​