Η Αυστρία αναστέλλει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, η οποία ανέρχεται σε συνολικά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από έργα, ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της ουδέτερης Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλοϊσραηλινές στάσεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στο γραφείο του καγκελαρίου και στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Το μέγεθος της φρίκης είναι τέτοιο...ώστε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα. Επομένως, θα παγώσουμε όλες τις πληρωμές από το αναπτυξιακό πακέτο συνεργασίας επί του παρόντος», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF με τα σχόλιά του να επιβεβαιώνονται από εκπρόσωπο, προσθέτοντας την εκτίμηση για το ύψος του ποσού και για τα έργα που αφορά.

Ο Σάλενμπεργκ δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στην Γάζα -τον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από την Χαμάς -και την πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το κίνημα του οποίου, η Φατάχ, είναι αντίπαλη της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η γειτονική Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη για την φετινή και την επόμενη χρονιά αναστέλλεται προσωρινά για όσο το ύψος της βρίσκεται υπό ενδελεχή επανεξέταση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Βερολίνο.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας για τα παλαιστινιακά εδάφη για αυτή και την ερχόμενη χρονιά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένια Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Σήμερα, η υπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν παρέχεται χρηματοδότηση, αλλά ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν αυτό σημαίνει πως η Γερμανία παγώνει την βοήθεια, απάντησε: «Σε αυτό το στάδιο δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη "πάγωμα" καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου...Η διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση επί του πεδίου. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας εκεί και επανεξετάζουμε τα πάντα», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το υπουργείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα για να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σάλενμπεργκ είπε ότι η Αυστρία θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα έργα προτού αποφασίσει πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της εντός και εκτός της ΕΕ.