Καταρρέει με βρόντο η «επιχειρηματολογία» του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που ταλαιπωρεί και την ελληνική κοινωνία, προβάλλοντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Παρότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι μια τέτοια «λύση», καθώς δεν αποβαίνει σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με τα στοιχεία της Eurostat να το πιστοποιούν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να εκτίθεται. Επιμονή που παραμένει, παρά τη διάψευση που έρχεται από την ίδια την Ισπανία, με τα στοιχεία να είναι αμείλικτα, καθώς καταγράφουν τη χώρα ως μια από αυτές με τα ακριβότερα τρόφιμα συγκριτικά με την Ελλάδα. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, να ζητεί έκτακτη μείωση στον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, για ορισμένο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι μάλλον δεν μελετά τόσο καλά ούτε την ευρωπαϊκή πολιτική ούτε τα στοιχεία, όπως διατείνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο, οπότε και έγινε η περικοπή του ΦΠΑ στην Ισπανία, οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν δει μείωση, αλλά αντίθετα ανατιμήσεις, πορεία που φάνηκε ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία, τον Φεβρουάριο το καλάθι της νοικοκυράς κατέγραψε αύξηση που έφτανε κατά μέσο όρο το 16,6%, με τους Ισπανούς καταναλωτές να υπογραμμίζουν ότι η ανατίμηση των απαραίτητων για το φαγητό της ημέρας ξεπερνά το 20%.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής «λούστηκε» ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προχωρά σε πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου έπειτα από τη βαριά ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που αποτελούν έναν εξαιρετικά κακό οιωνό ως προς την παραμονή του στην εξουσία.

Επειδή, όμως, πρέπει ντε και καλά το αφήγημα να ειπωθεί, επιστρατεύοντας τις γνωστές «χοντράδες» και ψεύδη της προεκλογικής και όχι μόνο στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, η  εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, προχώρησε στην άκρως... εμπεριστατωμένη θέση ότι «έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την προπαγάνδα και σε αυτές τις εκλογές, ακόμη και με τον κίνδυνο της αυτογελοιοποίησης. Χθες το βράδυ ο κ. Σκέρτσος, πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση-μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και, ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο… Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε και να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, για να μειωθούν οι ανισότητες».

Τι εννοεί ως «αυτογελοιοποίηση» η Πόπη Τσαπανίδου; Ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, μίλησε με στοιχεία. Και αυτά, όπως τα παραθέτει και σε ανάρτησή του στο Twitter, δείχνουν συγκεκριμένα ποιος οφελείται από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 7 μονάδες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ισπανία, το σύνολο των προϊόντων στα οποία μειώθηκε ο ΦΠΑ αυξήθηκαν οι τιμές. Χαρακτηριστικά, το ψωμί ανατιμήθηκε κατά 0,8%, το γάλα κατά 1,7%, τα αυγά κατά 0,5%, οι πατάτες κατά 2,3%, το ελαιόλαδο κατά 2,7%, το εμφιαλωμένο νερό κατά 4,4% και ο καφές κατά 2,3%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει αύξηση του καλαθιού του νοικοκυριού κατά 924 ευρώ κατ’ έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των καταναλωτικών ενώσεων, οι οποίες κατέγραψαν μείωση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων (κρέας και ψάρι κατά 32% και φρούτα και λαχανικά κατά 18%) λόγω των υψηλότερων τιμών.

Ο δε πληθωρισμός στην Ισπανία στα τρόφιμα (12,8%) βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τη μείωση του Φ.Π.Α. στην Ισπανία ο πληθωρισμός στα τρόφιμα -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, στη χώρα μας ήταν 15,2% τον Ιανουάριο, 14,5% τον Φεβρουάριο, 14% τον Μάρτιο, και 11,3 τον Απρίλιο ενώ στην Ισπανία ήταν 15,4% τον Ιανουάριο 16,6% τον Φεβρουάριο, 16,5% τον Μάρτιο και 12,8% τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν 3%, ενώ στην Ισπανία 4,1%.

Το κέρδος, λοιπόν, από τη μείωση του ΦΠΑ δεν πέρασε στον καταναλωτή, αλλά παρέμεινε στην παραγωγική αλυσίδα, κάτι το οποίο έχει προσπαθήσει πολλάκις να εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.