ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν καθημερινά ότι απέχουν πολύ από το να αποτελούν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν αντίστοιχα υπεύθυνα πολιτικά μέτρα, αλλά αντίθετα διαγκωνίζονται στο «τάξιμο» «λύσεων» που φρενάρουν την ανάπτυξη και διακυβεύουν τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων.

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης τάζουν μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, χωρίς όμως να εξηγούν ποιους φόρους θα αυξήσουν για να καλύψουν το κενό των 3,5 δισ. ευρώ που θα προέκυπτε σε μια τέτοια περίπτωση στα δημόσια έσοδα, ώστε να χρηματοδοτηθούν μόνιμες δαπάνες δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας.

Προσπερνούν ότι οι μόνιμες περικοπές φόρων απαιτούν μόνιμα ισοδύναμα -και όχι έκτακτα-δημοσιονομικά αντίμετρα.

Την ίδια προσπερνούν ότι στην Ισπανία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σάντσεζ-Podemos που μείωσε τον Φ.Π.Α., η μείωση αυτή δεν έφτασε στον καταναλωτή και ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από την Ελλάδα.

Αν τα δυο κόμματα «ήταν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις εξουσίας, θα πρότειναν και αντίστοιχα υπεύθυνα μέτρα. Όμως λειτουργούν, δυστυχώς, ως κόμματα καταγγελίας που απεχθάνονται την ευθύνη και κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο τους πολίτες. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν κανένα από τα μηνύματα της πρώτης κάλπης ενώ αποκαλύπτουν- ηθελημένα ή άθελα - και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους για τη δεύτερη», σχολίασε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις μειώσεις φόρων.

Μείωση φόρων από ΝΔ

Στον αντίποδα το πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση φόρων, αλλά, αντιθέτως, προβλέπει συγκεκριμένες μειώσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις περιπτώσεις ασφάλισης των ακινήτων για φυσικές καταστροφές. 

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της τετραετίας μείωσε 50 φόρους αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση 30%.

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.

-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

-Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

-Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).

-Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.

-Παράταση της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

-Μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

-Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.

-Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.

-Παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.