«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά την αποκλιμάκωση του ανώτατου και μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ κατά το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας, εφόσον όμως η οικονομία εξακολουθεί να παράγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Ήμασταν απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας του 2019 για μείωση της φορολογίας. Σε κάποια πεδία όπως η γονική παροχή κάναμε και παραπάνω βήματα. Σε άλλα αποκλίναμε. Είχαμε πει ότι ο συντελεστής για τις εταιρείες θα πάει από το 22% στο 20%. Όμως, δεν έχω πρόθεση να τον κατεβάσω από το 22% καθώς θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικός για τις επιχειρήσεις» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ειδικά για τον ΦΠΑ: «Στο 2ο μισό και εφόσον παράγουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετάσουμε συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, του ανώτατου συντελεστή και μεσαίου συντελεστή ώστε να πλησιάσουμε την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, όχι όμως εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Πάντως, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση «δεν θα είχε επίπτωση στις τιμές. Το κάναμε στον καφέ και στα σινεμά και δεν είδαμε μείωση τιμών. Οσες χώρες το έκαναν την πάτησαν, έχασαν έσοδα και δεν είδαν μείωση τιμών».

«Ζητώ ισχυρή εντολή, από την πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε αποδείξει πως ισχυρή εντολή στη ΝΔ σημαίνει μία κυβέρνηση όπου θα συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας. Θα τρέξω πιο γρήγορα σε αυτήν την τετραετία και εάν κάτι μάθαμε είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις εστίες του αναχρονισμού, δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την επόμενη τετραετία.